Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Científics investigadors busquena contrarrellotge una vacuna contra el coronavirus

La xifra real d'infectats per coronavirus a l'Estat superaria el mig milió de persones

Segons un estudi dissenyat per matemàtics britànics, el 10% de casos contagiats no figura a les xifres oficials

Científics investigadors busquena contrarrellotge una vacuna contra el coronavirus
Les xifres reals de contagiats superarien les 500.000 persones | CatalunyaDiari.cat

Moltes més persones de les que informen fonts oficials estarien contagiades pel Covid-19, segons un estudi que recull el mitjà ‘El Español’. Investigador britànics han dissenyat un model matemàtic que desvela el perquè de l’elevada taxa de mortalitat en països com Itàlia, la Xina o la mateixa Espanya.

Això no només es deu a la població que pot estar passant aquest virus de manera asimptomàtica, sinó a tots aquells que han de sortir a treballar en serveis de primera necessitat, ja sigui com a doctors i infermers, en un supermercat o en un laboratori intentant trobar en el menor temps possible una vacuna que pugui controlar la pandèmia.

Més d’un milió i mig de tests arribaran en els pròxims dies

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), va anunciar aquest dimarts que «més d’un milió i mig de tests ràpids de diagnòstic per coronavirus acabaran d’arribar entre aquesta setmana i la que ve» i s’utilitzaran per al càlcul de transmissió comunitària.

És per això que aquests tests se centraran en un nombre determinat de persones amb simptomatologia lleu. Els resultats, informa Simón, serviran de base pel càlcul de transmissió comunitària. D’aquesta manera, és molt probable que els números de contagiats es multipliquin en els pròxims dies.

Mentre arriben aquests tests, però, el centre pel Modelatge Matemàtic de Malalties Infeccioses de ‘London School of Hygiene & Tropical Medicine’ del Regne Unit, ha posat en funcionament un model estadístic per realitzar aquests càlculs i informar del vertader nombre de casos per contagi de coronavirus. L’estudi se centra en aquells països amb més de 10 morts per Covid-19; classificació on malauradament es troba també Espanya.

Les xifres reals: més de mig milió d’infectats

Alberto García-Basteiro,  epidemiòleg clínic de l’Institut de Salut Global de Barcelona, l’Hospital Clínic i el Centre de ‘Investigaçao em Saúde de Manhiça’, ha assegurat: «Realment el que han calculat és la taxa de detecció. A partir d’aquí, es tracta de fer comptes amb el que s’està reportant».

Tal com informe García-Basteiro a través de les xarxes, Espanya actualment hauria detectat només el 5,3% dels casos reals, el que significa que el nombre real d’infectats s’elevaria a 564.207 en tot l’estat, molt allunyada de la xifra de 41.900 anunciada aquest mateix matí.

Però això no és tot. Segons afirma el García-Basteiro,  les dades serien encara més elevades, ja que no comptarien les persones que no presenten símptomes i que, per tant, no se’ls realitzarà la prova: «És una estimació per models, la qual pot estar allunyada de la realitat».

El 10% de casos no figuren a les xifres oficials

Els estudis que ha compartit Adam Kurcharski, autor del llibre ‘Les regles del contagi’, parteixen de la taxa de letalitat recollida en un estudi realitzat a la Xina, i tenen en compte variables com l’edat i nacionalitat, entre altres factors.

Kurcharski informa a través del seu Twitter que Corea del Sud és el país que en aquests moments posseeix el percentatge de casos declarats més alt del món. Segons declara l’estudi britànic, la resta de països que superen les deu defuncions per coronavirus tenen una mitjana de 10% de casos per contagi que no figuren a les xifres oficials.