Un científico trabajando en un laboratorio para encontrar la vacuna del Coronavirus

La primera vacuna contra el Coronavirus provada en humans ja té data

CanSino Biologics experimenta amb una dosi que aconsegueix resposta immunitària sense exposar a la infecció

El  govern xinèsacaba d'autoritzar un assaig clínic d'una nova vacuna experimental en milers de militars. La carrera cap a la vacuna i la fi de la pandèmia pot haver donat un tomb amb aquesta decisió de les autoritats xineses.

El prototip de l'empresa xinesa CanSino Biologics ha mostrat resultats prometedors en els seus primers assajos, i ara, es proposa demostrar la seva autèntica eficàcia fent un estudi clínic. La vacuna  Ad5-nCov  utilitza un virus del refredat comú  per introduir en les cèl·lules humanes informació genètica del  nou Covid. La intenció és generar una resposta immune sense risc de patir la malaltia, un fet que posa el projecte en una posició destacada.

Una mobilització de la investigació científica mai abans vista

L'epidèmia ha  mobilitzat la investigació científica com mai abans, i ja són 149 els candidats a la vacuna i 17 els assajos en humans realitzats fins ara. Entre ells, el projecte xinès és el més avançat, al costat del de la Universitat d'Oxford, que ja ha iniciat un assaig clínic per provar la seva vacuna experimental en més de 15.000 voluntaris.

D'altra banda, la companyia nord-americana Moderna  ha anunciat que començarà un  assaig amb 30.000 voluntaris  al juliol, en col·laboració amb els Instituts Nacionals de la Salut dels Estats Units i amb una estratègia diferent, una vacuna experimental basada només en la  informació genètica de virus, l'ARN.

Per ara, no hi ha cap garantia que aquestes vacunes puguin arribar a funcionar, de fet, els experts adverteixen sobre risc de reduir el temps per aconseguir una vacuna a només uns mesos, quan normalment es pot tardar fins a 10 anys.

L'últim rècord el va batre la vacuna Ervebo contra l'Ebola, que va necessitar cinc anys des de les proves en humans fins a la seva aprovació el novembre de 2019. En la fase 1, es testa en voluntaris sans, i en la fase 2 s'amplia el nombre de proves amb l'objectiu de confirmar la seguretat i calcular la dosi, ara bé, l'eficàcia real es prova en la fase 3, la definitiva.

La vacuna espanyola

La companyia Cansino Biologics s'ha negat a aclarir si els militars serà lliures de participar o estan obligats pels seus comandaments, i segons l'agència Reuters, l'empresa argumenta que són secrets comercials.

A Espanya hi ha una  desena de projectes científics per obtenir la vacuna  contra la  Covid-19  i els responsables de cinc d'ells calculen que podrien iniciar les proves en humans abans que acabi 2020. Les iniciatives espanyoles s'enfronten també als seus problemes, com la manca d'animals d'experimentació en laboratoris d'alta bioseguretat al país.

Mentrestant, el món segueix esperant impacient l'arribada de la vacuna  mentre s'enfronta cada dia a l'amarga realitat dels rebrots  i les dificultats de conviure amb el virus.