App GRATIS:

📱Les teves notícies preferides ara a un click, baixa't gratis l'App de Catalunya Diari clicant aquí. T'ESPEREM!

La primera vacuna contra el Coronavirus provada en humans ja té data

CanSino Biologics experimenta amb una dosi que aconsegueix resposta immunitària sense exposar a la infecció

Un científic treballant en un laboratori per trobar la vacuna del coronavirus
L'empresa xinesa porta les operacions amb molt secretisme | Catalunya Diari

El govern xinèsacaba d'autoritzar un assaig clínic d'una nova vacuna experimental en milers de militars. La carrera cap a la vacuna i la fi de la pandèmia pot haver donat un tomb amb aquesta decisió de les autoritats xineses.

El prototip de l'empresa xinesa CanSino Biologics ha mostrat resultats prometedors en els seus primers assajos, i ara, es proposa demostrar la seva autèntica eficàcia fent un estudi clínic. La vacuna Ad5-nCov utilitza un virus del refredat comú per introduir en les cèl·lules humanes informació genètica del nou Covid. La intenció és generar una resposta immune sense risc de patir la malaltia, un fet que posa el projecte en una posició destacada.

Una mobilització de la investigació científica mai abans vista

L'epidèmia ha mobilitzat la investigació científica com mai abans, i ja són 149 els candidats a la vacuna i 17 els assajos en humans realitzats fins ara. Entre ells, el projecte xinès és el més avançat, al costat del de la Universitat d'Oxford, que ja ha iniciat un assaig clínic per provar la seva vacuna experimental en més de 15.000 voluntaris.

D'altra banda, la companyia nord-americana Moderna ha anunciat que començarà un assaig amb 30.000 voluntaris al juliol, en col·laboració amb els Instituts Nacionals de la Salut dels Estats Units i amb una estratègia diferent, una vacuna experimental basada només en la informació genètica de virus, l'ARN.

Per ara, no hi ha cap garantia que aquestes vacunes puguin arribar a funcionar, de fet, els experts adverteixen sobre risc de reduir el temps per aconseguir una vacuna a només uns mesos, quan normalment es pot tardar fins a 10 anys.

L'últim rècord el va batre la vacuna Ervebo contra l'Ebola, que va necessitar cinc anys des de les proves en humans fins a la seva aprovació el novembre de 2019. En la fase 1, es testa en voluntaris sans, i en la fase 2 s'amplia el nombre de proves amb l'objectiu de confirmar la seguretat i calcular la dosi, ara bé, l'eficàcia real es prova en la fase 3, la definitiva.

La vacuna espanyola

La companyia Cansino Biologics s'ha negat a aclarir si els militars serà lliures de participar o estan obligats pels seus comandaments, i segons l'agència Reuters, l'empresa argumenta que són secrets comercials.

A Espanya hi ha una desena de projectes científics per obtenir la  vacuna  contra la  Covid-19  i els responsables de cinc d'ells calculen que podrien iniciar les proves en humans abans que acabi 2020. Les iniciatives espanyoles s'enfronten també als seus problemes, com la manca d'animals d'experimentació en laboratoris d'alta bioseguretat al país.

Mentrestant, el món segueix esperant impacient l'arribada de la  vacuna mentre s'enfronta cada dia a l'amarga realitat dels  rebrots  i les dificultats de conviure amb el virus.


Comentaris

envia el comentari