Pedro Sánchez parlant en un acte públic

Mesura anticovid d'última hora del govern: s'aplicarà a tot el país

El govern espanyol anuncia que es demanarà un test de covid-19 negatiu o la pauta completa als passatgers procedents de la Xina

És un déjà vu. El fantasma de la Covid-19 torna a planejar sobre casa nostra just un any després d'un Cap d'Any amb restriccions i toc de queda. Ara, el govern espanyol ja anunciat que demanarà un test de covid-19 negatiu o la pauta completa de vacunació als passatgers procedents de la Xina davant l'increment de casos en aquest país. Ho ha anunciat aquest divendres al matí en una roda de premsa convocada d'urgència la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

La titular de Sanitat també ha explicat que l'estat espanyol demanarà a la Unió Europea reclamar el certificat covid als viatgers que vinguin de la Xina.

A més, Darias ha dit que en coordinació amb Aena s'activarà un dispositiu per fer tests d'antígens als aeroports als passatgers de vols amb origen a aquest país. La ministra de Sanitat ha apuntat que les mesures es posaran en marxa abans que decaigui el tancament de fronteres a la Xina, el 8 de gener.

Salut s'ho mira de ben a prop 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha considerat que cal «estudiar amb molta profunditat» posar controls als viatges que provenen de la Xina, tot i que ha reconegut que no tallaria del tot la transmissió.

En declaracions a RAC1, ha reconegut que establir aquests controls té pros i contres i però creu que posar-los«pot tenir el seu joc» davant la propagació de la covid-19 a la Xina. Ha apostat per seqüenciar més per conèixer quines són les variants que hi circulen. En general, ha reconegut que cal estar "amatents" a la situació actual però ha destacat que el nivell d'immunitat a Europa és «molt elevat».

Cabezas ha detallat que cada vegada que el virus replica existeix la probabilitat que apareguin noves variants. Ha dit però que, fins al moment, només tenen constància de variants d'òmicrons i ha recordat que, també fins ara, les noves variants acostumen a ser més transmissibles però no més severes.

Sobre la situació a Europa, ha posat en valor també que les vacunes que s'estan administrant ara estan ja adaptades a òmicron i ha fet una crida als majors de 60 anys i als professionals sanitaris i sociosanitaris a posar-se-la. Ha fet extensiva aquesta recomanació a les persones que tinguin pensat viatjar, especialment a la Xina.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp