Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Representants polítics i de la colla mostren la imatge corporativa dels quaranta anys

Els Xiquets de Reus presenten els actes dels quaranta anys amb dues «grans diades» previstes

Aquest Sant Pere tornaran a aixecar pilars | La Diada del Mercadal comptarà amb els Castellers de Vilafranca, la Vella de Valls, la Jove de Tarragona i els Capgrossos de Mataró

Els Xiquets de Reus celebren 40 anys i volen convertir l'aniversari en un acte de ciutat. Amb la voluntat que tothom que vulgui pugui participar-hi s'han programat un ampli ventall d'actes entre el mes de juliol i l'abril del 2022. La presidenta de la colla, Eva Oliva, n'ha presentat els principals aquest dijous.

L'acte inaugural tindrà lloc al Teatre Bartrina el 3 de juliol a les set de la tarda. La vigília de Sant Pere, el 28 de juny, es podran adquirir les entrades. Amb el títol Xiquets 4.0 es vol «recordar el passat, evidenciar el present i afrontar el futur immediat amb optimisme, que falta fa en aquests moments» segons ha explicat Oliva.

A través d'audiovisuals i converses es farà un repàs de la trajectòria de l'entitat. També prendran protagonisme les festes de Santa Anna, «són les festes del nostre barri, unes festes amb les quals ens hem implicat durant molts anys». La intenció és pintar un mural en una façana, que podria ser a la part posterior del local, al carrer de Casals, o en una altra paret del barri.

Un acte que, segons les restriccions, podria comptar amb un concert de gralles. Exposicions fotogràfiques i iniciatives a les xarxes socials, xerrades i una ruta castellera completaran el ventall d'actes que s'organitzaran els pròxims mesos. No només volen obrir el seu aniversari a la ciutadania, sinó també a altres entitats de Reus que fan aniversaris importants enguany.

Al voltant del 18 de novembre, data de la fundació, tenen previst fer un sopar de colla obert també als excastellers. S'editarà marxandatge commemoratiu i a més s'enregistrarà i editarà un disc amb el grup de grallers de la colla. Com és evident, un dels actes centrals de la celebració serà la Diada del Mercadal.

S'hi vol convidar les mateixes colles que van participar a l'última edició, que són els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Jove de Tarragona i els Capgrossos Mataró. Per aquelles dates s'estrenarà un documental «que girarà al voltant d'una temporada atípica, sense fer castells per culpa de la pandèmia».

L'objectiu és deixar testimoni d'un any que, sense poder-se posar la camisa avellana, també haurà marcat intensament la colla. Tot plegat culminarà per Sant Jordi del 2022, quan es vol celebrar una «gran diada» i un concert obert a tothom. Es commemorarà, així, la data de presentació de la camisa avellana. Tot plegat, evidentment, quedarà condicionat a les restriccions que hi hagi vigents a cada moment.

De l'inici de la colla a la recuperació de la normalitat

La presidenta de l'entitat ha admès que «serà un aniversari una mica atípic» perquè no es pot posar en marxa amb una diada. El que sí que podran fer, ha anunciat, són pilars durant les festes de Sant Pere. En concret serà al Parc de la Festa. Dins del que s'ha anomenat el carrer de la Festa, juntament amb la resta del Seguici Festiu.

Segons el cap de colla, Eduard Valls, la voluntat és aixecar-hi pilars de quatre. Es tracta de construccions que permeten complir les restriccions actuals i garantir el volum de pinya necessari. Daniel Recasens, regidor de Cultura, ha declarat que «quaranta anys són molt bons anys per celebrar».

Ha repassat alguns mèrits que la colla té per haver celebrat, des d'alguns dels castells de la seva trajectòria com la Creu de Sant Jordi, el volum de socis o , en clau d'humor, «que el 2006 pleguessin els Ganxets». En clau més seriosa ha aplaudit els valors de la colla, com el treball en comú.

Ha destacat especialment les gralles, «que són les que millor sonen a qualsevol plaça castellera». Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació, ha garantit el suport de la institució a la colla en general i a aquest aniversari en concret. Ha recordat que fa 40 anys, els seus pares van ser entre els primers socis dels Xiquets.

Un exemple, ha dit, del «tarannà reusenc» que tendeix a associar-se i organitzar-se. Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha recordat alguns dels moments viscuts donant suport a la colla i ha desitjat que puguin celebrar-ne molts més. Ha fet especial incís a la pròxima Diada del Mercadal, que confia que sigui especialment notable.

En aquest sentit, ha fet una crida a la ciutadania perquè s'hi impliqui. El creador del logotip i del cartell, Martí Castillejo, és membre de la colla, ha explicat que la forma que configura el número 0 és el primer escut que va tenir la colla. Ha volgut fer incís en la crida a sentir-se identificat amb aquest aniversari per part de «qualsevol persona que hagi passat per la colla». «Ens farà falta tothom», ha sentenciat, referint-se també a la recuperació de l'activitat castellera.