L'edició número XXI del festival Tarraco Viva tindrà com a protagonistes les ciutats romanes i el món urbà en el Mediterrani Clàssic. «La ciutat és l'invent més humà i el que més ha triomfat, per això cal aportar reflexions del present des del passat», ha explicat el director del festival, Magí Seritjol. El programa comptarà amb recreacions, dramatúrgia, visites, conferències i tallers per tots els públics i el Mercat Central i la Bilbioteca Pública s'estrenaran com a nous espais de divulgació del patrimoni i el coneixement de la Tarraco Romana. El pressupost del festival ronda els 460.000 euros i hi haurà un total de 427 actes entre el 5 i el 19 de maig, dia en què clourà el festival amb la recreació de les eleccions municipals romanes.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Entendre les ciutats actuals a partir del món clàssic, objectiu de Tàrraco Viva
El festival Tarraco Viva és una cita ineludible pels amants del món romà i, en definitiva, el món clàssic. Per XXI vegada consecutiva, Tarragona es transformarà per viatjar al passat amb l'objectiu d'entendre millor el present. Les ciutats romanes i el món urbà són els protagonistes principals d'aquesta edició, «vitals per comprendre perquè quasi tots els humans acabarem vivint en una urb i no al camp», ha dit Magí Seritjol.
«Fins i tot els esclaus, en general, els anava considerablement millor en les ciutats que al camp», deia l'historiador Geza Alföldy. «Aquesta tendència s'ha incrementat fins a l'actualitat», ha manifestat Seritjol. Per aquest motiu, Tarraco Viva intentarà donar resposta a preguntes relacionades amb els moviments migratoris d'avui i de fa dos mil anys.
Mercat Central i Biblioteca Pública, nous espais de divulgació
El Mercat Central i la Biblioteca Pública de Tarragona s'estrenaran com a nous espais de divulgació durant la XXI edició del Tarraco Viva. Així ho ha confirmat la regidora de Cultura i Patrimoni Històric del consistori, Begoña Floria, qui ha celebrat l'ampliació en l'oferta de recintes. També destaca la nova col·laboració amb l'àrea de Topografia Antiga de la Universitat Rovira i Virgili (SETOPANT) i l'arribada del Consell Insular de Menorca, que participarà en el festival per promocionar i divulgar les seves activitats. A més, tal com va avançar a TarragonaDigital la directora del Museu Nacional Arqueològic, per primera vegada es farà teatre al Teatre Romà.
Durant les dues setmanes de festival —entre el 5 i el 19 de maig— hi haurà 427 actes, una xifra similar a la dels últims anys. Les recreacions històriques, les dramatúrgies i les visites guiades tornaran a ser les eines de divulgació centrals. També les activitats i els tallers, enfocades als estudiants. De fet, l'organització de Tarraco Viva ja està treballant perquè alumnes d'ESO i Batxillerat creïn les seves pròpies recreacions de cara a l'any 2020. El pressupost ronda els 460.000 euros i hi col·laboren la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Tarragona, Mútua Catalana i els Càmpings de la ciutat.
El festival tancarà amb una recreació de les eleccions municipals
La inauguració del festival se celebrarà el dia 5 de maig a les muralles. La Torre de Minerva, la primera construcció romana a la península ibèrica, ha estat l'espai escollit per donar la benvinguda a Tarraco Viva. Serà una recreació històrica de Nemesis Arq titulada «Roma fundadora de ciutats» i comptarà amb tres passis.
L'últim acte programat, que clourà el festival, serà una recreació de les eleccions municipals. Només una setmana després que finalitzi tindran lloc els comicis, per aquest motiu, l'organització de Tarraco Viva ha volgut aprofitar l'avinentesa i donar a conèixer com, quan i a qui es podia votar en l'Imperi Romà. Serà el dia 19 de maig al recinte firal central, ubicat al Palau de Congressos.