Amb una inversió de més de 300.000 euros i una superfície de més de 3.000 m2 a l’entorn del Port Vell, s’han instal·lat set illes climàtiques. Es tracta d’una intervenció pionera, amb un criteri paisatgístic comú per fer front als efectes del canvi climàtic i pensada per al gaudi ciutadà, creant llocs de trobada, descans i esbarjo que combinen vegetació, aigua i fusta per a proporcionar condicions d’ombra i confort climàtic.
Aquestes zones, ubicades a Palau de Mar, el moll de la Fusta i a la zona del passeig de Joan de Borbó, disposen d’un paviment de baix índex tèrmic capaç de disminuir la temperatura ambient fins a 4ºC; un disseny de vegetació basat en la selecció de plantes de diferents regions del món de clima Mediterrani, amb un baix consum hídric i resistents a la salinitat; un sistema de nebulització d’aigua que s’activa seqüencialment durant els episodis de calor i unes bancades de fusta per asseure’s i gaudir de l’entorn.
Les illes climàtiques es van inaugurar recentment en un acte en què van assistir el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, i el director de Port Vell, Joan Colldecarrera, entre d’altres directius de la infraestructura catalana. Per a Calvet, «aquest Projecte d’Illes Climàtiques és fer Barcelona, des del Port de Barcelona. A més, demostra un cop més l’aposta del Port de Barcelona per apropar la ciutadania al port i el port a la ciutadania, enfortint la relació port-ciutat».
Consolidar el Port Vell com un espai urbà sostenible referent
En aquest sentit, els espais d’ús portuari van esdevenir espais públics ara fa 30 anys, arran dels Jocs Olímpics. Avui, algunes dinàmiques i necessitats segueixen vigents mentre d’altres han canviat. Per això, aquest projecte revisa i millora l’espai públic vora el mar del Port Vell per a satisfer les noves demandes dels ciutadans. «Les illes climàtiques consoliden el Port Vell com un espai urbà sostenible referent a la ciutat i potencien el seu recorregut perimetral», va afegir Calvet.
Aquesta actuació està en línia amb el programa pilot “Inclusive climate action” del C40 Cities, del qual forma part la ciutat de Barcelona. Es configuren refugis del clima basats en 3 conceptes: verd (vegetació), gris (ombra) i blau (aigua). D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar la biodiversitat urbana; reduir l’efecte illa de calor; disminuir la contaminació i proporcionar llocs d’estada que permetin el distanciament social.
El Port de Barcelona, compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), contribueix amb aquest projecte a la millora de la salut i el benestar dels ciutadans i a la creació de ciutats i comunitats més equilibrades actuant per fer un planeta més sostenible ambientalment i donant vida als ecosistemes terrestres.
El Projecte Illes climàtiques ha anat a càrrec d’SCOB arquitectura i paisatge, estudi fundat el 2005. El treball d’SCOB ha estat reconegut a nivell nacional i internacional i ha obtingut diferents premis en concursos i revistes especialitzades. Recentment, el seu projecte de l’hotel Terra Dominicata, ubicat al Priorat va guanyar el Premi Architizer del Jurat i el Premi Architizer per votació popular a la Categoria paisatge: jardí privat de l’any 2020.