Nissan registra un ERO que afecta 2.525 treballadors a Catalunya

Aquest és el primer pas de l'empresa automobilística per tancar les tres plantes de producció que té a la província de Barcelona

La direcció de la multinacional automobilística japonesa Nissan va registrar aquest dimarts a la tarda l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) vinculat al tancament de les tres plantes que té a Catalunya, que afecta 2.525 treballadors. Direcció i sindicats van mantenir ahir la primera reunió per intentar pactar les condicions de l'expedient, que va acabar amb els sindicats negant-se a signar l'inici del procés i amb la companyia manifestant la voluntat de salvar 400 llocs de treball.

L'empresa japonesa va informar de la seva decisió de tancar les plantes de Nissan a Catalunya el passat 28 de maig. Des de llavors, ha anunciat que mantindrà el magatzem de recanvis situat al Prat de Llobregat (Barcelona), i la continuïtat de certes activitats no relacionades amb la fabricació, com el Centre Tècnic Europeu a Barcelona (NTCE Spain) i Compres.

El Homrani culpa la reforma laboral

Després d'aquesta notícia, el conseller Chakir el Homrani ha lamentat que l'expedient «afecta milers de persones treballadores». El Homrani, però, ha afirmat que «vetllarem pels seus drets», alhora que ha aprofitat per culpar de la situació el PP, el PSOE, CiU i Podem, entre altres, tot i que sense citar-los directament. «Els qui van promoure la reforma laboral, els que li van donar suport i els que no l'han derogat, avui són l'exponent d'un fracàs polític en defensa dels drets laborals», ha assegurat.

Cal recordar, en aquest sentit, que aquest dimarts el Parlament ha reclamat al govern espanyol que recuperi l'autorització administrativa dels ERO, en una sessió conjunta de les comissions d'Empresa i Treball monogràfica sobre el tancament de les fàbriques de Nissan a Catalunya.

Els parlamentaris de JxCat, ERC, CatECP i CUP han votat en aquest sentit en tres propostes de resolució diferents, l'endemà que els representants de la plantilla de Nissan reclamessin la derogació, precisament, de l'article 51 de l'Estatut dels Treballadors. El PSC s'ha abstingut i el PP i Cs s'han posicionat en contra en les tres votacions. Els grups també han aprovat un text que titlla la incompareixença dels directius de Nissan a la comissió d'aquest dimarts com a «falta de respecte institucional».

"Ho diu un expert: «La població no és conscient de l'onada de Covid que s'està formant»" "Els científics acaben de confirmar què passarà amb el coronavirus aquest estiu"