El XXII Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS arriba a Reus

El festival se celebrar√† del 18 al 20 d'octubre i es representaran un total de 10 espectacles, 5 de pagament i 5 gratu√Įts.

Imatge del cartell de la XXII edició del Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS 2019 | Marta Torrens

La ciutat de Reus ja ho t√© tot preparat per acollir un dels grans esdeveniments de l'agenda cultural de la tardor, el Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS 2019, que aquest any se celebrar√† del 18 al 20 d'octubre. La programaci√≥ d'aquesta nova edici√≥ √©s molt variada, de manera que es troben espectacles per a totes les edats i per a tots els gustos. Aix√≤ fa que ¬ęhi pugui haver espectacles per tothom i que, de cap manera, es comprometi la qualitat amb qu√® es programa¬Ľ, apunta el regidor de Cultura, Daniel Recasens. 

En la programaci√≥ d'enguany hi participen des de joves companyies novelles fins a les m√©s s√≤lides i prestigioses amb una llarga traject√≤ria. En total, s'oferiran 10 espectacles de 10 companyies diferents que provenen d'It√†lia del Pa√≠s Basc, Madrid i del Pa√≠s Valenci√†. Concretament, 5 companyies actuaran en sales i seran espectacles de pagament i les 5 restants oferiran el seu talent en diversos carrers de la ciutat i seran gratu√Įts. Els preus dels espectacles oscil¬∑len entre els 5 i 10 euros. 

La dansa tamb√© participa en el COS 2019 amb motiu de l'any Roseta Mauri 

D'altra banda, el regidor tamb√© ha recordat que aquest any se celebra l'Any Roseta Mauri, √©s per aix√≤ que ¬ęla dansa t√© una import√†ncia especial en la programaci√≥¬Ľ. En concret, destaquen diversos espectacles relacionats amb la dansa com ara, les propostes de carrer de petit format premiades en diversos festivals i l'espectacle de gran format 'Set of sets', guanyador del premi a la millor coreografia i millor espectacle nacional als Premis de la Cr√≠tica de les Arts Esc√®niques 2018. 

A m√©s, seguint en el marc de la dansa com a protagonista especial, tamb√© s'han programat quatre accions gratu√Įtes destinades als alumnes dels centres escolars i a tots els p√ļblics amb l'objectiu de captar nous p√ļblics. 

Set of sets de la companyia GN/MC Guy Nader - Maria Campos
Imatge de 'Set of sets' de la companyia GN/MC Guy Nader - Maria Campos | Cedida  

Les entrades es podran adquirir a través d'aquest enllaç i, fins una hora abans d'iniciar l'espectacle, a les taquilles dels teatres. Els infants de 3 a 12 anys i els majors de 65 anys tindran un descompte en les seves entrades. També tots aquells joves que tinguin Carnet Jove, Targeta Jove i als socis del Club TR3SC.

El compromís amb la cultura

El COS est√† organitzat per l'Institut Municipal Reus Cultura de l'Ajuntament de Reus i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de Reale Fundaci√≥.

  

La Fundaci√≥ Reale aposta per la cultura en la ciutat reusenca aix√≠ com ha fet amb altres esdeveniments com la Fira del Circ de Catalunya, 'el Trapezi Reus'. La fundaci√≥ t√© un fort comprom√≠s amb la promoci√≥ i divulgaci√≥ d'activitats que donin suport a les Belles Arts i a la protecci√≥ del patrimoni cultural, hist√≤ric i art√≠stic. Aix√≠ com d'altres accions socials, de defensa medi ambiental i de foment d'una vida saludable.

El festival COS 2016 de Reus, en imatges | Gerard Martí
 

Programaci√≥ del Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS 2019

A continuaci√≥ podreu consultar la programaci√≥ de la XXII edici√≥ d'aquest Festival reusenc que se celebrar√† a la ciutat del 18 al 20 d'octubre: 

Divendres, 18 d'octubre

A les 17.30 hores, a la PLA√áA DEL MERCADAL, Reminiscence, de la companyia Ateneo della Danza-cia. Balletto di Siena. La pe√ßa s'inspira en la pregunta que es va fer Descartes 'Qu√® √©s real i qu√® √©s un somni?' i troba el que √©s palpable i el que √©s imaginari posant en dubte la nostra percepci√≥ a trav√©s dels sentits. La imatge d'un home intentant interactuar amb un m√≥n totalment inert √©s la que ens porta a la pregunta inicial. Potser tot √©s una reminisc√®ncia. Espectacle de 10 minuts apte per a tots els p√ļblics.

A les 20.00 hores, al TEATRE DE L'ORFE√ď REUSENC, La derni√®re danse de Brigitte, de Zero en Conducta. Brigitte t√© tants anys que si li preguntes l'edat dir√† ¬ęmolts i uns quants m√©s¬Ľ. Per√≤ Brigitte sap que ha arribat l'hora, el moment exacte en el qual, el seu √ļltim segon es far√† etern i ja no t√© sentit acumular m√©s temps. Abans de marxar, Brigitte far√† l'equipatge omplint la seva capseta d'aquells records que la mantinguin viva per √ļltima vegada. Benvinguts a l'√ļltim ball de Brigitte, un projecte de mim, titelles, dansa i teatre visual al servei d'una hist√≤ria sense text impossible de narrar amb paraules. La durada √©s de 60 minuts i els preus s√≥n de 4 i 5 euros. Espectacle apte per a tots els p√ļblics. 

La dernière danse de Brigitte
Imatge de l'obra 'La dernière danse de Brigitte' de Zero Conducta | Cedida

Dissabte, 19 d'octubre

A les 12.00 hores i a les 17.00 hores, al TEATRE BRAVIUM, Sabates noves, de Tian Gombau - L'home dibuixat. Un xiquet estrena sabates i se'n va al riu a berenar. Pel cam√≠, descobreix el m√≥n que l'envolta: carrers, cases paisatges, persones i animals. Les seves sabates van acumulant experi√®ncies i ell, poc a poc, creix. La mida de les sabates ens acompanya en el transcurs dels anys. La mida mesura el peu, per√≤ tamb√© l'edat, les viv√®ncies, la forma com caminem per la vida. Passen els dies, els anys i les capses de sabates. Espectacle de 30 minuts i recomanat per majors de 3 anys amb un preu de 4 i 5 euros.

A les 17.30 hores, davant del MERCAT CENTRAL, El peque√Īo Lago de los Cisnes de Nowhere Theatre - Iker G√≥mez. Despr√©s d'una an√†lisi i estudi del ballet original, el nostre objectiu va ser traspassar la primera lectura que hi ha darrere del seu relat. Prescindint de l'estructura i formalitat de l'argument del ballet, busquem, en un context actual, l'ess√®ncia que s'oculta darrer de l'obra. A partir de la dualitat existent entre Cigne Negre i Cigne Blanc de l'obra original, iniciem un treball de recerca a trav√©s de noves premisses de dualitat: significat i sentit, veritable i fals, paraula i gest, identitat individual i identitat col¬∑lectiva. T√© una durada de 14 minuts. 

A les 18.00 hores, a la pla√ßa d'EVARIST F√ÄBREGAS, Meeting Point d'Ertza. Dos joves que procedeixen del mateix pa√≠s per√≤ de ciutats molt llunyanes han hagut de creuar un toll de 8.000 quil√≤metres i deixar passar diversos anys fins a trobar-se en l'altre extrem del planeta, con√®ixer-se i descobrir tot el que els uneix. Descobrir com els camins del laberint de la vida, a vegades, s'encreuen i, des d'aquest prec√≠s instant, ens impedeixen continuar sent el que √©rem. Descobrir aquest lloc on impera la passi√≥ pel ball i on de l'encreuament de llenguatges, com el break dance i el hi hop, sorgeix una cosa nova sota la mirada d'una tercera persona que ve de la dansa contempor√†nia. Una cosa nova i indefinida, per√≤ que al mateix temps defineix els dos (... o tres). Espectacle de 15 minuts apte per a tots els p√ļblics.

Imatge de l'espectacle 'Meeting Point' d'Ertza | Youtube

A les 20.00 hores, a la SALA SANTA LL√öCIA, C√∂smix, de Teatre M√≤bil. Dos viatgers infatigables, estranys i extravagants arriben a l'escenari programats per fer riure. Com dos homes orquestra, despleguen les seves millors habilitats: toquen m√ļsica impossible, representen teatre recicl√†ssic, fan l'animal i, fins i tot, ens avancen el futur en viu i en directe! Espectacle per a tots els p√ļblics amb preus d'entre 4 i 5 euros i 55 minuts de durada. 

A les 21.30 hores, al TEATRE FORTUNY, Set of sets de la companyia GN/MC Guy Nader - Maria Campos. Recrea la repetici√≥ i el ritme en el moviment d'uns cossos que incessantment desafien la gravetat, com una met√†fora de la naturalesa repetitiva de la mateixa exist√®ncia i la idea de la persist√®ncia. 'Set of sets' √©s un viatge de cooperaci√≥ conjunta, de precisi√≥ i de rigor que duu la nostra atenci√≥ cap a la percepci√≥ de l'infinit, el temps i la mem√≤ria creant un laberint sense fi de cossos en acci√≥. Preu entre 8 i 10 euros, espectacle de 60 minuts per a tots els p√ļblics. 

Diumenge, 20 d'octubre

A les 13.00 hores, a la pla√ßa d'EVARIST F√ÄBREGAS, Ehiza d'H√®ctor Plaza & Agnes Sales. 'Ehiza' tracta d'una lluita de poders, una persecuci√≥ constant entre depredador i presa. Un continu canvi de rol i interacci√≥ entre dos cossos. √Čs una lluita on prenen import√†ncia l'√ļs estrat√®gic de l'agilitat, la for√ßa i la velocitat. Durada de 13 minuts i apte per a tots els p√ļblics.  

A les 18.00 hores, a la PLA√áA DE LA LLIBERTAT, Sinestesia d'Iron Skulls Co. Representa un m√≥n postapocal√≠ptic on, a trav√©s de la dansa experimental, es forma un grup de supervivents que inicia un viatge cap a una zona segura. El hip hop, l'acrob√†cia i la dansa contempor√†nia es fusionen per crear un llenguatge on l'hum√† i l'animal s'uneixen, convidant l'espectador a un joc d'interfer√®ncies sensorials. Espectacle de 30 minuts i apte per a tots els p√ļblics. 

A les 19.00 hores, al TEATRE BARTRINA, Rod√≥ de Chapertons. El pneum√†tic, durant 25 anys, ha estat sempre el fil conductor dels espectacles de Chapertons. 'Rod√≥' √©s un resum de diverses situacions que combinen les obres 'Boom!', 'Goma gom' i 'Volta de roda'. A 'Rod√≥', tres personatges, a trav√©s del joc i l'humor, ens faran viure tot un m√≥n d'imaginaci√≥, poesia i creativitat sempre amb els pneum√†tics com a protagonistes. Durada de 75 minuts amb preus de 10 i 8 euros. Apte per a tots els p√ļblics. 

Rodó de Chapertons
Chapertons passaran per Reus amb el seu espectacle 'Rod√≥' | Cedida  

Accions gratu√Įtes

En aquesta edici√≥ del 2019, com ja s'ha dit, hi ha previstes quatre accions gratu√Įtes:

  • Un recorregut pel m√≥n de la dansa amb Roseta Mauri, sessions condu√Įdes per la ballarina Carlota Moragas per refor√ßar l'Any Roseta Mauri. Estan destinades a alumnes de prim√†ria dels diferents centres escolars de la ciutat. Es donar√† a con√®ixer la figura de la ballarina i es mostrar√† als infants els diferents estils de dansa existents.
  • Una confer√®ncia ballada. Tend√®ncies d'ara, una proposta a cavall entre l'espectacle i la confer√®ncia que parla dels referents de la dansa contempor√†nia i les tend√®ncies actuals. Destinada a alumnes de batxillerat.
  • Master class de dansa contempor√†nia, dirigida per la core√≤grafa Camille Granet ‚ÄĒcore√≤grafa del duet que inaugura el festival‚ÄĒ. Uns dels int√®rprets del duet √©s el reusenc H√®ctor Tarro. Est√† adre√ßada a alumnes de nivell mitj√†-avan√ßat de dansa.
  • Taller Teatre F√≠sic. Creatiu per a actors i no actors, impartit per Carles Bigorra. Es treballar√† amb improvisacions i jocs que desenvolupen la imaginaci√≥, textures, animals, ritmes, temps, est√†tues. Es crearan seq√ľ√®ncies de moviment des de paraules, m√ļsiques, mon√≤legs, poemes, imatges, etc. Sempre des del joc teatral. Dirigit a un p√ļblic a partir de 17 anys.

Comentaris

envia el comentari