La tardor s'imposa el primer dilluns d’octubre

El mes d’octubre comença amb un temps generalment assolellat i molt ventós al terç nord i a l’extrem sud. Podria caure la primera nevada als cims més alts del Pirineu

Mapa de previsió per aquest dilluns
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

 

Acaba el cap de setmana i hem gaudit d’unes temperatures prou estiuenques, algunes tempestes fortes localitzades al nord pirinenc i a la resta un bon sol i caloreta. L’octubre comença amb el típic ambient d’avançada tardor, un dilluns ventós, força fresc i un sol a bona part del territori que no escalfarà tant com ens hem acostumat la setmana passada.

S’espera un canvi de temps sobtat pel que fa a vent fort a tota la meitat nord de país, i la sensació de fred. Les temperatures baixaran fins a 8º, o una mica més al sud del país, durant el dia. Tot i això, encara que es llença a sobre Catalunya una glopada d’aire força fred, en principi és força sec i no plourà gaire.

El xoc de masses d’aire inflarà els núvols a les zones on farà menys vent i podrà ploure acompanyat d’alguna tempesta, entre el sud de Girona i el nord de Barcelona.

Jornada ventosa i cel clar, fred viu al Pirineu i la primera enfarinada de la tardor

En dies ventosos al sud de Catalunya, es formen núvols alts i espessos allargats sobre l'Ebre, a causa del vent
En dies ventosos al sud de Catalunya, es formen núvols alts i espessos allargats sobre l'Ebre, a causa del vent | Agustí Descarrega

 

Al llarg del dia no es descarta que apareguin alguns intervals de núvols baixos a sectors del litoral i prelitoral com el Maresme, el Vallès Oriental, la Selva i el Gironès, i a mesura que avanci la tarda es faran més espessos i podran precipitar algun ruixat.

Independentment, la nuvolositat augmentarà al vessant nord del Pirineu i estarà força cobert tota la tarda. En aquesta zona s’espera precipitació feble i una nevada a cotes altes, que podria deixar emblanquinat el terra a les muntanyes superiors als 2000 metres d’altitud. La primera nevada de la temporada però el gruix serà minso, al nord del Pallars Sobirà, est de la Vall d’Aran i al nord d’Andorra.

Per altra banda, el vent del nord bufarà fort a tot el Pirineu, a l’Alt i Baix Empordà i molts sectors del Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

Destaquem especialment el mestral intens al Baix Camp, Ribera d’Ebre, el Montsià, al Baix Ebre, a les muntanyes de Prades, Tivissa i el Ports. Hi ha models de predicció molt local que anuncien cops de vent entre els 90 i els 120 km/h, bufarà reforçat a partir de mig matí i pot ocasionar ensurts a les vies de comunicació i a les poblacions del sud de Tarragona. Precaució tant en aquest extrem del país com al nord de Girona.

Mapa de vent a les comarques de l'extrem sud, poden haver-hi ratxes molt fortes al sud de Reus
Mapa de vent a les comarques de l'extrem sud a la tarda, ratxes molt fortes al sud de Reus | Meteociel model AROME

 

Avisos per fort vent al Pirineu i al nord-est, i mar de fons al litoral nord

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l’alerta grogaper vent intens i ratxes superiors als 100 km/h a tot el terç nord. Molta atenció si teniu previst fer activitat a la vora del mar a la Costa Brava, el SMC avisa amb perill fort la situació marítima, amb onades de mes de 2,5 metres d’alçada.

La temperatura mínima i màxima baixarà entre lleugerament i moderadament, amb mínima que es donarà al final del dia, sobretot a l'interior. Amb un matí fred al Pirineu i Prepirineu, més suau en direcció al mar, les temperatures diürnes quedaran més retallades que el diumenge, fresques al terç nord i no superaran els 27º i 28º a la resta.

Mapa d'avisos per fort vent aquest dilluns
Mapa d'avisos per fort vent aquest dilluns | Meteocat

 

La previsió del temps per als següents dies

El dimarts farà un dia més assolellat i no s’esperen precipitacions. El vent intens i els cops molt forts continuaran a tot el terç nord i afluixaria una mica el vent de mestral a la vall de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Les temperatures tocarien fons el dimarts.

El dimecres es recuperarien i el temps estable s’imposarà la resta de setmana però l’ambient serà de tardor, normal per aquestes dates.


Comentaris

envia el comentari