Dijous de temps canviant a l’espera de la calor més intensa

La inestabilitat no acaba de marxar de casa nostra aquest dijous. Ja durant la propera nit i matinada, els xàfecs poden caure a qualsevol punt del país, especialment a l’interior, i a la tarda es repetiran ruixats a més zones, tot i que seran menys extensos. Tot plegat a l’espera de la calor més forta del que portem d’any, que arribarà el cap de setmana. 

Durant les últimes hores de dimecres, arribaran ruixats per Ponent i per la zona dels Ports que s’aniran estenen per més comarques. Les precipitacions, en general poc importants però localment intenses i amb tempesta, afectaran al principi les comarques de Lleida i Tarragona, com ja ha aquesta tarda, podent arribar també al litoral.  De fet, Protecció Civil ha activat el Pla Inuncat a 23 comarques per possibles inundacions.

Amb el pas de les hores, aniran circulant cap al nord-est i afectaran més punts interiors i del Pirineu. No es descarta que arribin a la resta de la costa, però la possibilitat és més baixa. Algunes precipitacions es mantindran a interiori, de cara a la tarda, tornaran a caure ruixats al Pirineu, Catalunya Central, interior del quadrat nord-est i als Ports, sense descartar-les a altres zones properes, com ara al prelitoral.

Més intervals de núvols i temperatures nocturnes més altes

El dia es llevarà encara amb molts intervals de núvols a força comarques
El dia es llevarà encara amb molts intervals de núvols a força comarques | Roger Pinart

 

Pel que fa a l’estat del cel, serà un dia variable, amb força estones de sol però també amb alguns núvols. A la costa i prelitoral, especialment la de Tarragona, hi haurà núvols baixos a primera i última hora, mentre que a l’interior i al Pirineu hi haurà més intervals de núvols. 

La presència de nuvolositat a la nit farà que les temperatures mínimes es quedin més altes a l’interior. D’aquesta manera, en alguns punts podria ser una nit més càlida i pesada de l’habitual, així com a la costa, on hi seguirà fent xafogor amb valors nocturns entre els 21º i els 25º. 

Les temperatures màximes es quedaran un pèl més curtes, però seguirà fent calor arreu i xafogor a la costa, tot i que Protecció Civil ja ha desactivat el pla PROCICAT per onada de calor davant de la certa normalització dels termòmetres. Temperatures màximes entre 28º i 33º en general, més altes a Ponent i vall de l’Ebre.

La nit pot ser de mal dormir a diversos punts, sobretot a la costa
La nit pot ser de mal dormir a diversos punts, sobretot a la costa | Arxiu

 

 

Avisos per pluja intensa

 

Davant la possibilitat que alguns ruixats siguin localment intensos, acompanyats de tempesta i de calamarsa, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat  avisos per xàfecs forts a diverses comarques interiors.

Al matí, aquests avisos es concentren a les comarques del Ripollès, el Berguedà, el Solsonès, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell. De cara a la tarda, els avisos es mantenen al Solsonès, Berguedà i Ripollès i s’estenen a la Garrotxa, la Selva i Osona.  

Mapa d'avisos per tempestes intenses aquest dijous
Mapa d'avisos per tempestes intenses aquest dijous | Meteocat

 

La calor toca sostre el cap de setmana

La lleu baixada transitòria dels termòmetres no evitarà seguir patint una calor intensa. De fet, està previst que dissabte i diumenge tinguem els valors més alts del que portem d’any amb fins a 40º a Ponent, amb temperatures que tocaran sostre i xàfecs que quasi desapareixeran. Tot plegat anirà clarament a la baixa a partir de dilluns.