Dilluns cap a una reculada de l’estiu

Els ruixats i les tempestes arribaran a molts punts entre aquest vespre i demà, localment intensos. Les temperatures baixaran clarament al llarg d'aquesta setmana

Mapa de previsió per aquest dilluns
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

L’estiu patirà una punxada aquests propers dies. Entre aquest vespre i dilluns, el pas d’un front provinent del nord de l’Atlàntic provocarà que els ruixats i tempestes apareguin a molts punts, especialment de la meitat oest, Pirineu i Prepirineu. Tot plegat obrirà la porta a una refrescada general que portarà les temperatures per sota de les normals per l’època. 

Aquest vespre, els xàfecs i les tempestes encara seguiran apareixent al Pirineu, Prepirineu i Ponent, però amb el pas de les hores els núvols i els ruixats arribaran a més punts, especialment a l’interior i sud del país. Els xàfecs poden se localment intensos a punts de l’interior. Això farà que la pluja d’estrelles de les llàgrimes de Sant Llorenç, que arriben al seu punt àlgid aquesta nit, no es puguin veure gaire bé a gran part del país, amb més clarianes al nord-est.

De cara a dilluns, a primera hora encara quedaran restes de núvols arreu amb alguns xàfecs a l’extrem sud i al nord-est. La tendència serà que el sol s’imposi a Ponent, mentre que a partir de migdia creixeran nuvolades a molts punts de muntanya que deixaran xàfecs i tempestes al Pirineu, Prepirineu, entre les comarques de Girona i Barcelona i a punts del prelitoral. 

Els intervals de núvols seran molt presents a gran part del país, tot i que el temps aguantarà força a Ponent. Al vespre i nit, la nuvolositat més abundant es concentrarà entre el sud de la Costa Brava i el nord de la Costa Daurada, on hi arribaran alguns xàfecs. Pel que fa al vent, la tramuntana començarà a bufar amb ganes a l’Empordà a partir de la tarda.

Els xàfecs cauran a diverses zones amb una baixada clara dels termòmetres
Els xàfecs cauran a diverses zones amb una baixada clara dels termòmetres | Diego Lázaro

 

Baixada brusca de les temperatures  

El que més notarem en aquest canvi de temps serà el descens de les temperatures, que serà brusc a partir del vespre i de cara als dos propers dies com a mínim. L’arribada d’una massa d’aire més fresca farà que, fins dimecres, la majoria de les màximes es situïn entre els 25º i els 30º, més baixes al Pirineu, amb poca xafogor a la costa i mínimes per sota dels 20º a gran part del territori amb ambient fresc. Uns termòmetres poc propis de mitjans d’agost. 

Alerta per fortes tempestes

Davant de la previsió de possibles fortes tempestes aquest dilluns, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avisos per possibles xàfecs forts a la tarda a les comarques de Girona i a les del nord de Barcelona, incloent els dos Vallesos i el Maresme. Les precipitacions poden anar acompanyades de calamars o pedra.

Mapa d'avisos per aquest dilluns
Mapa d'avisos per aquest dilluns | Meteocat

 

Propers dies

Les temperatures quedaran molt tocades els propers dies, i ben bé fins dimecres es mantindran a la banda baixa amb calor molt moderada. Entre dijous i divendres podríem tenir nous xàfecs, però els termòmetres començaran a recuperar-se amb valors més propis per l’època.


Comentaris

envia el comentari