Primers canvis en el temps aquest dijous que aniran a més els propers dies

L’arribada d’un front portarà nevades a la cara nord del Pirineu i xàfecs dispersos a altres punts, inclús al vespre a la costa de Barcelona. Temperatures més baixes amb fred

Aquest dijous arriben els primers canvis en el temps després de moltes setmanes d’anticicló que només s’ha vist alterat per nevades al Pirineu i dies de fred intens. L’arribada d’un front atlàntic portarà un ambient més fred, més núvols arreu però sobretot algunes precipitacions. A partir del migdia, s’esperen xàfecs febles i dispersos que poden caure a qualsevol punt de Catalunya, si bé seran més probables a la meitat nord i arribaran a la mateixa costa de Barcelona al vespre. Els propers dies arribaran més canvis amb possibilitat de neu a cotes baixes a llarg termini. 

Aquests ruixats cauran sobretot al Pirineu, Prepirineu, interior nord-est de Catalunya i litoral i prelitoral de Barcelona, on hi arribaran més aviat a la tarda i vespre. No s’esperen quantitats importants de precipitació ni xàfecs forts, però algun pot ser localment moderat i feia molts dies, des de l’any passat, que no plovia en aquestes àrees. També hi haurà boires matinals a l’interior que, a diferència d’aquestes jornades, seran menys persistents a Ponent.

A la cara nord del Pirineu, les precipitacions seran més destacades i continuades tot el dia amb una cota de neu que passarà dels 1.200 metres als 800 al final del dia, mentre que a la resta del país es desplomarà fins els 1.000 metres amb alguna enfarinada a punts, com ara, el Montseny.

Els núvols seran força abundants, especialment a la tarda, però també hi haurà clarianes al llarg del dia. A partir del vespre s’obriran clarianes per Ponent. Pel que fa al vent, entrarà la tramuntana i el mestral a l’Empordà, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.  En general no s’esperen ràfegues importants, però si que algunes poden ser més fortes a l’Alt Empordà.

Els núvols seran més presents aquest dijous amb alguns xàfecs | Jordi Hernáez

 

Temperatures cap avall

Pel que fa a les temperatures, baixaran més aquest dijous, localment de forma moderada amb un ambient fred, degut a que farà menys sol en conjunt i entrarà més aire del nord. Les màximes es mouran entre els 8º i els 13º, si bé al Pirineu i punts de l’interior, especialment a les zones afectades per la boira, es quedaran tan sols entre els 3º i els 7º-.

Si ens fixem amb les mínimes, pujaran una mica arreu, però continuaran les glaçades a l’interior.  La majoria es situaran entre els -3º i els 2º en aquesta zona, més baixes al Pirineu, mentre que a punts del prelitoral també hi glaçarà amb la majoria de mínimes entre els -1º i 5º. Al litoral, de nou, no hi farà tant fred.  

El fred serà més intens els propers dies amb neu que anirà baixant de cota | @eliaslm84

 

Possibles canvis molt importants a la vista

El pas d’aquest front obrirà la porta a un nou escenari a nivell meteorològic. L’anticicló marxa definitivament i s’obre un corrent perquè les pertorbacions i les fredorades ens visitin amb més freqüència. De fet, entre la nit de dissabte i diumenge ens creua un front amb xàfecs que poden caure a qualsevol punt amb una cota de neu de 1.000 metres i fred que s'anirà intensificant. Però de cara a dimecres podríem tenir nevades al voltant dels 500 metres o per sota a moltes zones. Ho haurem d’anar seguint amb molta atenció.