Alerta per fort vent aquest dissabte amb més fred i neu al Pirineu

Les ventades poden ser molt fortes a les comarques de Tarragona, Empordà i als cims pirinencs. Les temperatures començaran a baixar de forma clara amb algun xàfec al nord-est

Aquest primer dissabte del mes de febrer la notícia serà, sens dubte, el vent, ja que bufarà amb molta força a diverses comarques i es deixarà sentir a pràcticament tot Catalunya. Les ventades seran especialment intenses a les comarques de Tarragona, Empordà i als cims del Pirineu, on es poden superar els 100 km/h. Hi ha alertes activades per aquest temporal, però també per neu. A més, Protecció Civil té en marxa la prealerta dels plans VENTCAT i NEUCAT.

Pel que fa a l’estat del cel, estarà molt canviant, seguint la línia de divendres, tot i que sense gairebé pluja. De fet, el primer dia de febrer ha deixat ruixats a gran part del territori  que han acumulat entre 4 i 10 l/m al pla de Lleida, més de 20 l/m² al Pirineu occidental i entre 1 i 5 l/m² a a resta de Catalunya, excepte a Girona on no hi ha pràcticament plogut.

Dissabte, el sol es combinarà amb intervals de núvols. A la cara nord del Pirineu estarà més tapat amb nevades força continuades i localment abundants a totes les cotes. A la cara sud també pot saltar la nevada, tot i que no hi serà tan intensa. A més, sobretot a la tarda, s’esperen alguns ruixats al nord-est amb una cota al voltant dels 700 metres, mentre que al matí no es descarta alguna gotellada al sud de Catalunya.

Si ens fixem amb les temperatures, baixaran arreu amb un ambient clarament més hivernal accentuat pel vent després de la ponentada d'aquestes últimes hores que ha deixat valors força suaus. La majoria de màximes es mouran entre els 9º i 14º al litoral i prelitoral i entre 7º i 12º a l’interior, més baixes al Pirineu. de nit hi haurà poques glaçades, sobretot per la presència de vent.

  • També et pot interessar: Consulta aquí quin temps ens espera aquest mes de febrer.
El vent serà molt intens aquest cap de setmana | Catalunya Diari

 

Alerta per fort vent i neu

Pel que fa a les alertes, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avisos de color taronja i groc a totes les comarques de Tarragona, així com a les del Pirineu,  on hi poden haver ràfegues superiors als 100 km/h. També hi ha avisos al sud de Lleida, interior de Catalunya, sud de Barcelona i Empordà. Tot plegat mantindrà alterat el mar, especialment a la Costa Brava.

Mapa d'alertes per vent aquest dissabte
Mapa d'alertes per vent aquest dissabte | Meteocat

 

Pel que fa a la neu, hi ha alerta taronja a la Vall d’Aran i groga a l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. Es poden superar els 5 centímetres de neu a partir de 700 metres i la nevada vindrà acompanyada de ventades fortes a alta muntanya, on es produirà el fenomen del torb.

Mapa d'avisos per neu aquest dissabte
Mapa d'avisos per neu aquest dissabte | Meteocat

 

Diumenge de sol, fred i vent, però més calma la propera setmana

Diumenge farà més sol arreu però també més fred i les ventades continuaran a moltes zones, cosa que mantindrà les alertes activades. La nevada anirà perdent pistonada al Pirineu, però encara hi quedaran xàfecs. La propera setmana la començarem amb molt fred dilluns al matí, però la tendència serà que les temperatures pugin amb ganes amb sol.