Possible onada de calor a partir del dia de Sant Joan a tot Catalunya

L’episodi s’allargarà força dies de cara a la setmana que ve, quan es podran assolir o superar els 40º a Ponent i vall de l’Ebre. De moment, dijous farà menys calor amb més xàfecs al Pirineu
Aquests propers dies seran els de més calor del que portem d'any
La setmana que ve podríem tenir la primera onada de calor de l'estiu | Arxiu

L’estiu arriba aquest divendres, 21 de juny, i ho farà per la porta gran, ja que tot sembla indicar que, de cara a la propera setmana, podem tenir la primera onada de calor de la temporada a Catalunya. Això passaria a partir del mateix dia de Sant Joan, el 24, i la situació s’allargaria uns quants dies amb màximes que poden assolir o superar lleugerament els 40º als llocs tradicionalment més càlids del territori.

 

En aquest sentit, els termòmetres ja pujaran clarament el dilluns festiu de Sant Joan, però la calor tocaria sostre entre dimarts i dijous, quan s’assolirien els valors més elevats del que portem d’any amb entre 27º i 32º de màxima al litoral, de 31º a 36º al prelitoral, entre 33º i 38º a gran part de l’interior i al voltant dels 40º a Ponent i a la vall de l’Ebre. Un ambient tòrrid que, com que ara per ara sembla que s’allargarà uns quants dies, es pot considerar onada de calor en lloc de calorada.

 

Mapa de les temperatures màximes previstes de cara al proper dimarts, 25 de juny
Mapa de les temperatures màximes previstes de cara al proper dimarts, 25 de juny | Meteocat

 

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja ha emès aquest dimecres un preavís de perill de calor extrema a tot Catalunya a partir del dimarts 25 de juny amb previsió que l’episodi s’allargui durant gran part de la propera setmana:

 

 

L’origen de tot plegat el trobem en una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica que se’ns llençarà al damunt i farà que tinguem aquestes temperatures extremadament altes per l’època amb un cel molt terrós per la presència de pols en suspensió provinent del desert del Sàhara. Aquesta situació excepcional també afectarà gran part del Mediterrani Occidental, així com molt territori de França, on el servei meteorològic nacional ja parla també d’onada de calor.

 

Una situació que haurem d’anar seguint amb atenció pels canvis que hi pugui haver. No obstant, si es confirma aquesta onada de calor primerenca serà una molt mala notícia per als nostres boscos, ja que el territori està força sec i tan sols ens trobem al juny, cosa que fa que el risc d’incendis sigui molt elevat.

 

Nits tropicals a molts punts

L’onada de calor no només ens portarà unes temperatures màximes extremes, si no que les nits seran tropicals de molt mal dormir a gran part de la costa i altres zones del territori. En aquest sentit, moltes mínimes se situaran pel damunt dels 20º a la costa i a la meitat sud de Catalunya, però en alguns llocs podria ser que no es baixi dels 25º. Una calor nocturna sufocant amb xafogor que farà difícil passar la nit al llit amb tranquil·litat.

 

Les nits seran de molt mal dormir a diversos punts | Arxiu

 

De moment, la calor afluixa amb més tempestes abans de la revetlla

A l’espera d’aquesta més que probable onada de calor, aquest dijous baixen una mica les temperatures, tot i que seguiran la calor i la xafogor. La majoria de màximes es mouran entre els 27º i 32º, si bé al Pirineu i al litoral es quedaran més curtes amb entre 20º i 25º.

 

Pel que fa a l’estat del cel, farà sol amb alguns núvols alts i prims i també intervals de núvols baixos passatgers a la costa, més presents al matí i al vespre. Atenció perquè les nuvolades de tarda creixeran amb més força al Pirineu, Prepirineu i extrem nord de la Catalunya Central amb nombroses tempestes, especialment al nord de Lleida, on al vespre arribarà una nova tongada de xàfecs que poden ser localment forts i anar acompanyats de calamarsa.

 

Mapa de previsió per aquest dijous
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

 

Aquest augment de la inestabilitat serà fruit de l’arribada d’un petit embossament d’aire fred en altura que farà que divendres aquestes tempestes arribin a més punts de l’interior amb menys calor. Tot plegat serà història de cara al cap de setmana amb sol que s’imposarà i amb temperatures cap amunt. La revetlla de Sant Joan serà càlida i plàcida a l’espera de l’onada de calor.

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari