Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'unes gotes d'aigua en una finestra després de la pluja

El 2020 arrencarà amb temps insegur i molt més fred

Aquesta setmana deixarem enrere el 2019 i començarem un nou any amb canvis a la vista

Imatge d'unes gotes d'aigua en una finestra després de la pluja
El temps serà insegur els primers dies del 2020 i farà més fred | pixabay

Després de dies i dies amb temps anticiclònic i bonança, acabarem les últimes jornades del 2019 amb un temps més tapat i més fred, però el canvi més significatiu arribarà entre el dia 1 i 3 de gener del 2020 quan podran arribar les primerespluges de l’any amb fred hivernal.

De moment, fins que no arribi aquest temps més insegur, el dilluns i dimarts aniran acompanyants per l’ambient mig tapat a la costa, per la presència de núvols baixos. Durant les hores centrals del dia aquestes nuvolades seran més trencades i menys abundants, però no acabaran de marxar durant els dos dies.

En tot cas, aquests núvols que afectaran sobretot al litoral, no s’espera que deixin pluja. A la resta del territori, lluny de la costa, el cel es mantindrà més aviat assolellat amb algunes bandes de núvols alts i prims. Tot i això, les boires continuaran presents a les valls i fondalades de l’interior durant el matí. Amb el pas de les hores tendiran a marxar, tot i que cap al Pla de Lleida es mantindran durant tota la jornada.

Previsió de símbols per aquest dilluns a Catalunya
Previsió de símbols per aquest dilluns a Catalunya | CATALUNYA MÉTEO

Canvis el 2020

A partir del dimecres i fins divendres, arribarà una massa d’aire fred en alçada que farà que el temps es torni més insegur. El dia d’avui els dos grans models meteorològics no acaben d’ubicar a la mateixa situació la bossa d’aire fred. Això vol dir, que ara com ara es fa una mica difícil precisar exactament on plourà més. Així doncs, caldrà anar seguint les actualitzacions durant els pròxims dies.

En tot cas, els núvols seran més abundants, especialment a la costa i al prelitoral. Les pluges afectaran sobretot a la costa i àrees pròximes. Aquestes precipitacions ja començarien a treure el nas a partir de la tarda i vespre del dia 1 de gener. Al llarg del dijous, les pluges s’estendran a més punts del territori, i novament el divendres quedarien restringides a la façana litoral.

Imatge de les precipitacions previstes pel dia 2 de gener al migdia
Pluja prevista al migdia del dia 2 de gener | AEMET

Final de setmana més tranquil

Després que passi aquesta pertorbació per sobre casa nostra, a partir del divendres migdia i el cap de setmana la situació tornarà a tranquil·litzar-se. El temps tornarà a ser més assolellat arreu, sense gairebé núvols.

De cara el diumenge tarda podrien tornar les nuvolades a la costa, i no es descarta que puguin deixar algunes precipitacions febles i minses. En tot cas, queden molts dies al davant, cosa que caldrà anar seguint per a confirmar-ho.

Torna el fred hivernal

El que sí que es veu clar és la caiguda dels termòmetres al llarg de la setmana. Després d’unes setmanes de temps poc fred i fins i tot primaveral, amb unes màximes que van superar els 20º, l’hivern torna per quedar-se uns dies. 

La temperatura anirà reculant a poc a poc, recuperant valors més propis per l’època de l’any. De fet, el dia 1 de gener del 2020 la temperatura serà si fa no fa la que tocaria per a un mes de gener, amb la normalització dels termòmetres. Però a partir de llavors, la caiguda de les temperatures seguirà uns dies més.

Això voldrà dir que iniciarem un 2020 amb un ambient més fred de l’habitual, una temperatura hivernal més baixa que sembla que s’allargarà durant tota la setmana que ve i possiblement fins passat el dia de Reis. Caldrà doncs, abrigar-se de valent.