Dilluns més assolellat i sec, però a la cara nord del Pirineu continuarà nevant

S’esperen fortes ventades als dos extrems del territori, i la temperatura pujarà a causa d’aquest vent, amb moltes clarianes de sol i nevades intenses al vessant atlàntic del Pirineu

Mapa de la previsió per aquest dilluns
Mapa de la previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Aquest dissabte ens ha afectat un potent front de pluges que tot i no precipitar igual a totes les demarcacions catalanes, ha deixat registres destacables a les comarques centrals litorals i prelitorals, un dia molt fred i nevades a fora del Pirineu. Fins a 11 cm s’han mesurat als cims del Montseny, o 2 cm de neu a capitals de comarca com el Pont de Suert i la Seu d’Urgell, que estan situades al fons de la vall.


  • ATENCIÓ: T'enviem les previsions més actualitzades i totes les incidències del temporal de fred i neu que afecta Catalunya. Fes clic aquí!

Al llarg de la tarda els núvols i les cortines de pluja han abandonat Catalunya cap les Balears i el vent del nord ha acumulat núvols i noves nevades al vessant atlàntic del Pirineu, amb ventades que s’han intensificat als extrems del país. Aquesta tònica seguirà el dilluns, l’inici d’una setmana que ha de portar una entrada forta de fred i nevades abundants al Pirineu.

Recordem que aquesta propera matinada, si el cel està clar i no hi ha mandra, podeu observar un eclipsi total de superlluna. El moment en que veurem la lluna vermellosa, el moment culminant, serà a prop de les 6 del matí.

Tot i que farà un matí força clar, per la tarda tornaran algunes nuvolades espesses | @piliriuss

 

Nevades locals al terç nord i pocs núvols a la resta

Després del diumenge gris, tindrem un dilluns amb menys núvols, però també amb alguns bancs de boira matinals a les fondalades. El mal temps es quedarà al vessant nord del Pirineu. Allà, la precipitació anirà fent, sobretot durant la matinada i el matí. Nevarà a qualsevol cota. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l’avís d’abundants nevades per sobre dels 1.400 metres.

Per altra banda, a partir del migdia apareixeran nuvolades més amenaçadores a la costa central, punts d'interior del nord-est i l'entorn del Parc Natural dels Ports. En aquestes zones, pot caure algun xàfec puntual. La cota de neu voltarà els 800 metres.

Temperatures matinals més fredes

Les mínimes baixaran de forma evident les comarques interiors, al prelitoral i a les terres de Ponent. S’estendran les glaçades a més llocs que no pas el diumenge i alguna boira tornarà a ser gebradora. 

En canvi, la temperatura màxima tendirà a recuperar-se a la façana litoral i al prelitoral. La pujada de 2º a 4º pot situar els valors més elevats al voltant dels 14ºC. Cap al Pirineu i a l’oest, no pujarà tant.

Pel que fa al vent, es preveuen ventades de nord al Pirineu, a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre, en forma de tramuntana i mestral amb cops forts. Atenció amb les nevades fortes al Pallars Sobirà, Aran i Alta Ribagorça.

Mapa d'avisos per nevades aquest dilluns
Mapa d'avisos per nevades aquest dilluns | Meteocat

 

El dimarts arriba una altra davallada de la temperatura

La presencia a Catalunya d’una nova línia de pluges, reactivarà les nevades al nord del Pirineu i algunes pluges menys destacables per l’oest. Amb una cota de neu molt baixa, podríem veure alguna nevada anecdòtica a poblacions de la meitat oest, entre els 400 i els 700 metres d’altitud. I el fred serà més sever a mesura que passi la setmana.


Comentaris

envia el comentari