Inici de cap de setmana amb canvis notables en el temps

Dissabte cauran ruixats a diversos punts amb temperatures més baixes, vent als dos extrems del país i diumenge no farà net
Mapa de previsió per aquest dissabte
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

El temps vol canviar de forma clara aquest cap de setmana a causa de l’arribada d’un embossament d’aire fred en alçada. Dissabte serà un dia inestable amb temperatures que baixaran arreu i xàfecs que cauran sobretot al nord-est. Diumenge a primera hora podrien caure ruixats intensos a prop de la costa i quedarà un dia encara mig inestable amb calor a ratlla.

 

Ja aquest vespre i nit, s’espera l’arribada de núvols d’oest a est que deixaran xàfecs principalment a Ponent, Pirineu, Terres de l’Ebre i interior, però també arribaran a punts de la costa, sobretot a la de Tarragona i Barcelona. Algun ruixat pot ser intens i anar acompanyat de tempesta.

 

Els xàfecs poden caure fins a primera hora de dissabte a qualsevol punt, però tindrem una pausa al matí amb un cel variable en general, ja que els intervals de núvols es combinaran amb el sol. A partir de migdia i durant la tarda, s’esperen nous xàfecs i tempestes entre Girona i el nord de Barcelona, Pirineu, Prepirineu, zona dels Ports i Terres de l'Ebre, sent probables també a zones properes.

 

Algunes de les tempestes poden ser intenses i anar acompanyades de calamarsa. No se'n descarten en altres punts. Atenció perquè, segons els últims mapes, entre la nit, matinada i primera hora del diumenge, els ruixats i les tempestes podrien ser intensos a punts del litoral i prelitoral.

 

Una situació complicada de predir amb precisió que haurem d’anar seguint per veure si s’acaba complint al peu de la lletra o no. Un petit moviment de la bossa d’aire fred faria canviar força el pronòstic, com ja ha passat avui   

 

Els xàfecs apareixeran a diversos punts amb un cel variable i menys calor
Els xàfecs apareixeran a diversos punts amb un cel variable i menys calor | Arxiu

 

Xàfecs, vent i calor moderada

Els xàfecs de tarda poden ser intensos entre Girona, nord de Barcelona i al Pirineu, especialment a l’oriental. Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avisos per tempestes fortes a les comarques del Vallès Oriental, Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany, la Garrotxa, Osona i el Ripollès.

 

Mapa d'avisos per tempestes intenses aquest dissabte
Mapa d'avisos per tempestes intenses aquest dissabte | Meteocat

 

A més, durant tot el dia bufarà amb ganes la tramuntana a l’Alt Empordà, mentre que el mestral manxarà també a les Terres de l’Ebre i al sud del Camp de Tarragona durant el matí de dissabte, tendint a desaparèixer.

 

Pel que fa a les temperatures, quedaran clarament més curtes, amb la majoria del país per sota dels 30º o 29º i una calor atípicament confortable per trobar-nos en plena canícula de l’estiu. Només a Ponent i a la vall de l’Ebre es superaran es 30º. Les nits també seran més agradables a la costa.

 

Diumenge encara mogut

Segons els últims mapes, haurem d’estar pendents si s’acaba complint la possibilitat de xàfecs intensos la matinada i matí de diumenge al litoral i prelitoral. La resta del dia, la situació millorarà i s’obriran moltes clarianes, si bé es mantindran els xàfecs localment intensos al nord-est i al Pirineu, així com als Ports.

 Comentaris

envia el comentari