Les pluges escombraran tot Catalunya al llarg de les properes hores

Gran part de Catalunya en alerta taronja o roja per pluges torrencials aquest dissabte

Plourà especialment entre la matinada i primera hora de la tarda arreu. Localment, es poden fregar els 100 l/m² a punts de Girona

El canvi de temps que portem dies anunciant ja el tenim aquí i aquest dissabte ens portarà un temporal de pluges generals a tot Catalunya amb alguns aiguats locals que, puntualment, poden deixar gairebé 100 l/m² a punts de Girona. No obstant, no plourà de la mateixa manera a tot arreu i on més aigua caurà serà a zones del litoral i prelitoral, especialment  al voltant de la Costa Brava, i al Pirineu i Prepirineu oriental. Tot plegat afectarà diversos actes de les festes majors d’aquest cap de setmana a molts punts, com ara la Mercè a Barcelona, Santa Tecla a Tarragona o la Misericòrdia a Reus.

L’apropament del front farà que els intervals de núvols siguin molt presents ja al final de divendres amb els primers ruixats a Ponent i al voltant de les Terres de l’Ebre i altres zones de Tarragona. Al llarg de la matinada, la borrasca es reactivarà a Catalunya i les pluges agafaran força estenent-se per tot el territori amb possibilitat d’aiguats i tempestes fortes a qualsevol punt.

Les pluges escombraran tot Catalunya al llarg de les properes hores
Les pluges escombraran tot Catalunya al llarg de les properes hores | Arxiu

 

Quan més aigua s’espera serà entre la matinada i primeres hores de la tarda, mentre que les zones on pot ploure més serà al litoral i prelitoral, sobretot entre Barcelona i Girona, i al Pirineu i Prepirineu. Molts registres es mouran entre els 10 i 20 l/m², però localment es poden superar aquestes xifres amb entre 30 i 50 l/m², especialment al nord-est, on s’esperen les pluges més intenses i persistents, ja que els vents de llevant mantindran les precipitacions durant més hores en aquesta zona. De fet, De fet, Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla INUNCAT i  el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) l'alerta per pluges fortes i torrencials a qualsevol punt i d’acumulacions puntuals de fins a 100 l/m² al nord-est:

Mapa d'alertes per forts aiguats dissabte
Mapa d'alertes per forts aiguats aquest dissabte | meteocat

 

A partir de la tarda, encara quedaran ruixats a molts punts, però aniran clarament a la baixa amb el pas de les hores. No obstant, el temps encara quedarà mogut entre Girona i Barcelona, on les pluges hi persistiran més. Alguna tempesta encara pot ser forta, mentre que per Tarragona, Lleida i zones del centre de Catalunya s’obriran clarianes. El vent de llevant bufarà amb ganes a la Costa Brava.

S’haurà d’anar seguint amb molta atenció l’evolució de les pluges al llarg de la jornada de dissabte i, malgrat que molts actes de festes majors poden quedar esguerrats, la veritat és que el territori necessita aquestes pluges amb urgència, ja que la sequera d’algunes zones comença a ser preocupant  a aquestes alçades i després d’un estiu tan càlid i eixut.

Mapa de l'acumulació de pluja prevista aquest dissabte
Mapa de l'acumulació de pluja prevista aquest dissabte | GFS

 

Ambient més de tardor però sense una gran refrescada

Malgrat que aquest canvi de temps no comportarà l’entrada d’aire fred que faci baixar amb ganes les temperatures, el cert és que les pluges i la presència de núvols faran que l’ambient sigui més fresc i, per tant, més d’inicis de tardor, amb moltes màximes entre 20º i 25º, més baixes al Pirineu i més altes a Ponent i Ebre. De nit pujaran les màximes amb ambient poc fresc per la presència de núvols.

La tardor arribarà amb temps tranquil

De cara a diumenge, el temps millorarà clarament i, tot i que encara quedaran intervals de núvols i alguns xàfecs dispersos, el temporal ja haurà marxat. Les temperatures remuntaran, especialment a la costa, on farà calor, mentre que la situació serà molt més tranquil·la amb l’arribada de la tardor, el dilluns 23 de setembre, a l’espera d’una setmana força plàcida amb temperatures que patiran pujades i baixades.

També et pot interessar...