Imatge d'arxiu d'un termómetre

Continua l’onada de calor dimarts amb alertes arreu de Catalunya

Seguiran les temperatures extremes al llarg de la setmana, especialment fins dijous, amb punt àlgid entre dimarts i dimecres. S’assoliran o superaran els 40º a Ponent amb ambient tòrrid

 

Tot just dilluns ha arrencat una setmana que tornarà a estar marcada, una vegada més, per una onada de calor. Els termòmetres ja s’han disparat de valent aquestes últimes hores i continuaran pujant, especialment a les comarques de Ponent  on es preveu que es registrin els valors més elevats d’aquest nou episodi que s’allargarà almenys fins dijous. Tot i això, no es repetirà una situació tan extrema com la que es va produir a finals de juny, on es van batre rècords arreu del país.

Una nova glopada d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica, amb temperatures ben elevades, farà que les properes jornades siguin tòrrides i a les nits costi dormir, amb unes temperatures mínimes que, en molts casos, no baixaran dels 20º amb ambient càlid. A més, la pols en suspensió de la massa nord-africana ens deixarà un cel terròs i rogenc.

La nova onada de calor ja ha fet saltar l’altera dels diferents organismes governamentals. D’aquesta manera, Protecció Civil ha activat el Pla PROCICAT, així com el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diferents alertes per temperatures extremes i continuades durant els pròxims dies.

En aquest sentit, les comarques que es veuran més afectades per la pujada de la temperatura seran les de Ponent (Pla de Lleida i Conca de Tremp), amb un avís en vermell. Això voldrà dir que fàcilment podran superar-se els 40º en aquestes comarques, com a mínim, fins dijous. La resta de Catalunya tampoc se’n salvarà, ja que malgrat que els termòmetres no arribin als 40º, hi haurà temperatures extremes i notable xafogor al litoral amb alerta taronja arreu. 

En general, podran superar-se els 34º a les valls del Pirineu, quedar entre els 36 i 38 º a la resta de l’interior i voltar els 32 i 34º a la costa amb molta xafogor que farà que l’ambient sigui ben pesat. Així doncs, caldrà prendre mesures tal com recomana Protecció Civil, ja que aquesta forta calorada durarà fins dijous.

Pel que fa a l’estat del cel, pocs canvis es preveuen els pròxims dies, el sol serà el clar protagonista arreu del país. Això sí, el cel es mantindrà terròs a causa de la pols en suspensió de la massa nord-africana. A la tarda podran formar-se alguns núvols al Pirineu amb la possibilitat baixa que descarreguin alguna gotellada al nord de la serralada.

Onades de calor i incendis

En situacions com aquestes és quan cal estar més atents a no cometre imprudències amb el foc, ja que  les condicions meteorològiques excepcionals d’altes temperatures són un gradient que ajuda que hi hagi la formació i propagació de grans incendis. Un exemple ben recent el trobem el passat mes de juny, on l’onada de calor històrica va ajudar que es formés i propagués ràpidament l’incendi a la Ribera d’Ebre.

I és que actualment, Catalunya es troba en una situació delicada pel que fa al perill d’incendis forestals. Tal com ho anuncia el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, el perill és molt elevat arreu del país, especialment a les comarques de Tarragona, Lleida, sud de Barcelona i a la Catalunya Central.

Per aquestes raons, els Agents Rurals tancaran els accessos al Montsant a partir de mitjanit i estaran molt pendents de les comarques de l’Anoia, Bages, Conca de Barberà, Segarra i Solsonès on les tasques de sega encara estan en marxa.

Per altra banda, el marcat ascens de la temperatura farà que durant les nits no es pugui dormir bé. Es preveu que en alguns casos no es baixi dels 25º, considerant-se nits tropicals. A més, la humitat, sobretot a la costa, farà que encara sigui menys suportable la calor.

Arriben canvis, però a finals de setmana

L’onada de calor es mantindrà ben bé fins dijous. Divendres encara parlarem de temperatures elevades, però ja hauran reculat una mica els termòmetres. Serà sobretot durant el cap de setmana que notarem el marcat canvi de temps, i és que la temperatura caurà en picat, amb una forta davallada dels termòmetres. Els models indiquen que fins i tot les temperatures seran lleugerament per sota del que tocaria per l’època de l’any. A més, cal afegir que amb l’arribada d’aire fred, de ben segur que també ho faran els xàfecs i les tempestes.

També et pot interessar...