Tot Catalunya en alerta per fort vent aquest dijous amb sol i fred

La neu anirà a la baixa a la cara nord pirinenca després d’un dimecres molt complicat. Les ventades poden ser molt fortes en alguns punts amb ambient de cru hivern
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

 

El vent serà notícia aquest dijous a Catalunya, ja que bufarà amb força o molta força arreu, sobretot al matí, raó per la qual tot el territori està en alerta en aquest sentit. La nevada anirà a menys al Pirineu però encara seguirà a la cara nord, tot i que més feble. Protecció Civil de la Generalitat té activats en fase d’alerta els plans VENTCAT i NEUCAT.

 


  • ATENCIÓ: T'enviem les previsions més actualitzades i totes les incidències del temporal de fred i neu que afecta Catalunya. Fes clic aquí!

 

 

Les ventades continuaran sent fortes o molt fortes a gran part del territori, si bé el temporal anirà a la baixa a partir del migdia a Lleida, Barcelona i part de Girona. No obstant, el mestral i la tramuntana continuaran durant tota la jornada a les comarques de Tarragona, a l’Empordà i al Pirineu, on es poden superar els 90 o 100 km/h. A més, al Pirineu el vent aixecarà la neu i produirà el fenomen que es coneix com a torb, cosa que també farà augmentar el risc d’allaus després de la forta nevada. A la Costa Brava el mar estarà molt alterat.

 

El vent serà intens a tot Catalunya aquest dijous | Arxiu

 

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté actives les alertes per vent fort fins a migdia arreu. A la tarda, els avisos es concentren tan sols a la meitat nord del territori, amb alerta taronja a les comarques del Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Ripollès Alt i Baix Empordà. Molt de compte, doncs, amb tendals, roba estesa, motos aparcades al carrer, testos i altres materials que tinguem a l’exterior i que puguin caure pel vent.

 

Mapa d'alertes per vent aquest dijous | Meteocat

 

El fort temporal de neu al Pirineu va a la baixa

Aquest dimecres ha estat molt mogut i s’ha llevat amb nevades febles a punts de l’interior de Catalunya que han caigut per sota dels 500 metres. El vent ja ha estat protagonista arreu amb ràfegues fortes que han superat els 100 km/h al Pirineu, amb l’efecte torb, i els 70 km/h al sud de Tarragona.

 

Però la nevada ha estat molt intensa a tot el Pirineu, sobretot al de Lleida, amb molts problemes de mobilitat i gruixos importants que superen els 30 centímetres a llocs com Vielha o els 20 centímetres a la Seu d'Urgell, mentre que hi ha més de mig metre de neu nova a les pistes d’esquí. A més, el telèfon d'emrgències 112 ha rebut més de 50 trucades relacionades amb la neu i molts transports escolars han hagut de ser suspesos. La nevada continuarà durant la nit, però anirà a la baixa el dijous i es concentrarà a la cara nord del Pirineu, tot i que serà més feble. 

 

La nevada està sent molt important a tot el Pirineu | @Marcverum

 

Sol en general i més fred amb ambient de cru hivern

Pel que fa a l’estat del cel, farà sol arreu amb un cel ras, però la nuvolositat seguirà sent abundant a la cara nord del Pirineu on encara hi nevarà. En tot l’episodi es pot acumular gairebé un metre de neu nova a les cotes més altes. Malgrat el sol, el vent farà que la sensació de fred sigui acusada.

 

Si ens fixem amb les temperatures, seran més fredes a tot arreu. Si bé el vent encara impedirà que les glaçades siguin molt fortes de nit. Entre -4º i 1º de mínima a l’interior, de -1º a 4º al prelitoral i de 2º a 7º al litoral. Al Pirineu hi farà més fred amb fins a -6º. Les màximes es mouran entre els 8º i els 13º al litoral i prelitoral, però seran clarament més baixes al Pirineu i punts de l’interior amb una marcada sensació de fred pel vent i valors per sota dels 8º o 5º en alguns casos.

 

Nits més fredes i temps tranquil els propers dies

De cara a divendres i dissabte, el vent anirà encalmant i la tranquil·litat meteorològica dominarà en general. Tot plegat permetrà que les temperatures baixin amb més ganes de nit i les glaçades siguin força extenses. De dia els termòmetres remuntaran més, però l’ambient serà de ple hivern. De cara a diumenge ens arribarà un altre front amb noves nevades al Pirineu.