25 morts i diversos desapareguts per l’erupció del volcà Fuego a Guatemala

La catàstrofe també deixa 20 ferits, 12 dels quals nens, i ha afectat a un total de 1,7 milions de persones

Efectes de l'erupció del volcà Fuego
Efectes de l'erupció del volcà Fuego | EFE

El volcà Fuego de Guatemala ha entrat en erupció de forma violenta aquest passat diumenge a la tarda i ha deixat un rastre mortífer amb 25 víctimes, 20 ferits i diversos desapareguts. També hi ha un total de 1,7 milions de persones afectades per aquesta situació i 3.100 evacuats.

Així ho ha informat la Coordinadora Nacional para la Reducción de Desastres (Conred), el secretari de la qual, Sergio García,  que ha apuntat que la població de El Rodeo, en el departament Escuintla del sud del país, va quedar pràcticament enterrada per l’allau de lava del volcà. 

En aquesta població s‘han comptabilitzat 7 dels morts, mentre que 4 més són bombers i un altre és treballador de la Conred mentre treballava planificant l’evacuació. 12 dels ferits són nens, 4 d’ells amb cremades de tercer grau, que van ser traslladats a l’Hospital Roosevelt de la capital.

Evacuació d'un dels ferits per l'erupció del volcà Fuego
Evacuació d'un dels ferits per l'erupció del volcà Fuego | EFE

 

Classes suspeses en tres departaments

La situació ha obligat a suspendre les classes escolars dels tres departaments més afectats del país per l’erupció del volcà. En concret, es tracta dels departaments de Chimaltenango, Escuintla y Sacatepéquez, que han estat declarats en alerta vermella per la Coordinadora Nacional de Desastres.

A més, el govern de Guatemala, encapçalat pel seu president Jimmy Morales, ha decretat l’estat de calamitat en els tres departaments per atendre l’emergència. La resta del país es troba en alerta taronja per la situació.

Imatge del volcà Fuego en plena erupció
Imatge del volcà Fuego en plena erupció | EFE

 

Aeroport tancat i possible aigua potable contaminada

Degut a la situació, l’aeroport internacional La Aurora ha hagut d’estar tancat com a mesura de precaució degut a que la pista ha quedat coberta per la cendra del volcà, mentre que tots els hospitals del país estan en alerta per atendre els afectats.

L’exèrcit s’ha desplaçat fins els llocs més delicats per rescatar a les persones atrapades i les autoritats adverteixen que les pluges són ara la preocupació més gran degut a la contaminació ambiental per culpa del volcà. De fet, es demana als alcaldes que verifiquin si l’aigua potable està contaminada. 

El govern, que ha enviat assistència humanitària per a les poblacions afectades, ha rebut el suport i la disposició d’ajuda per part de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i dels presidents de Mèxic, Hondures, i El Salvador. 


Comentaris

envia el comentari