ENQUESTA

📊 Creus que haurien de concedir als presos catalans el règim de semillibertat?

El 27 de juliol Catalunya viurà un eclipsi total de lluna

El punt àlgid del fenomen es viurà en el moment de la sortida del satèl·lit just quan es veurà gran i taronja amb una imatge que es preveu espectacular
L'eclipsi de lluna serà total a Catalunya el 27 de juliol | Arxiu

 

El calendari astronòmic d’aquest any 2018 a Catalunya viurà un dels seus punts àlgids el dia 27 de juliol al vespre, quan es preveu un eclipsi total de lluna que es podrà veure des de tot el territori coincidint amb la lluna plena mensual.

 

El fenomen tindrà lloc just a la sortida del satèl·lit, prevista a les 21.07h a Barcelona, i, segons els experts, la lluna es trobarà en un moment especialment intens pel que fa a la grandària i també al color, que serà d’un taronja i vermell intens. Així, com que la lluna ja sortirà eclipsada es preveu que la imatge sigui espectacular.

 

L’eclipsi es podrà veure des de qualsevol punt de l’estat, però el punt més favorable per observar-lo serà sens dubte a les Illes Balears, ja que serà el primer lloc on sortirà la lluna a les 20.24h i es podrà veure durant més estona el procés de l’eclipsi.

 

D’aquesta manera, reservem-nos tots el dia 27 de juliol al vespre i preparem càmeres, mòbils i altres materials per afrontar una cita amb el cel que, sens dubte, serà una de les més interessants i espectaculars d’aquest any. Creuem els dits perquè les condicions meteorològiques ens acompanyin i no hi hagi núvols!

Una cita única aquest any

Fases d'un eclipsi de lluna | Arxiu

 

Aquest eclipsi de lluna serà el segon i últim d’aquest any 2018, després que el primer fos el passat 30 de gener. No obstant, aquell fenomen no va ser apreciat des de la península ibèrica, ja que el seu punt màxim es va donar a les 14:30h de la tarda, quan encara lluïa el sol.

 

Aquesta vegada, però, estarem de sort i veurem el fenomen, encara que sigui just a l’hora de la sortida de la lluna. Es preveu que l’inici de la fase total de l’eclipsi tingui lloc a les 21:30h, hora en la que la lluna ja haurà sortit a tot Catalunya.  

 

Recomanacions per veure bé l’eclipsi  

Per veure bé l'eclipsi de lluna haurem de buscar un bon lloc | Arxiu

 

Segons informa l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN), per observar millor l’eclipsi és important estar al màxim de lluny possible de zones contaminades, com ara ciutats amb llums o edificis que ocultin l'horitzó en direcció est.

 

Hem de tenir en compte que la lluna sortirà ja mig eclipsada i que, per tant, el millor moment per veure el fenomen serà just en el moment de la seva sortida per l’est. D’aquesta manera, hem d’estar situats a llocs on aquest moment sigui el més nítid possible.

 

Per tant, a Catalunya les millors zones per veure l’eclipsi seran, sens dubte, arran de platja, ja que la lluna sortirà pel mar, o a muntanyes elevades, sobretot del litoral i prelitoral. El fenomen serà visible des d’Europa i àmplies zones d’Àsia, Àfrica i Oceania.

Per què tenim eclipsis?

L'eclipsi de lluna es dona quan la terra impedeix que la llum del sol arribi al satèl·lit | Arxiu

 

Malgrat la seva espectacularitat, els eclipsis tenen una explicació astronòmica molt senzilla. En el cas de la lluna, aquest fenomen es dona quan la Terra s’interposa just al mig del camí entre el sol i la lluna, impedint que els raigs de llum impactin al satèl·lit i, per tant, acaba desapareixent la llum lunar. A mesura que l’ombra de la Terra va enretirant-se, la lluna torna a aparèixer de forma gradual.

 

Pel que fa al sol, es dona una situació molt similar. En aquest cas, és la lluna qui, durant el dia, s’interposa just entre el sol i la Terra i projecta la seva ombra sobre la superfície terrestre impedint que arribin els raigs de llum de l’astre rei. Aquest fenomen és encara més espectacular perquè quan l’eclipsi és total es fa de nit de cop i volta en ple dia.

 

Supersticions per la pèrdua de llum

Els eclipsis han estat font de llegendes i supersticions durant milers d'anys | Arxiu

 

Antigament, els eclipsis eren fenòmens poc coneguts, cosa que feia que fossin temuts i relacionats amb catàstrofes. En cas que fos solar, desapareixia el sol i la font de llum. Per tant, sovint es deia que eren les causes de morts de reis o emperadors.

 

També es deia que molts eclipsis lunars provocaven pèrdues de batalles o morts, i s'escampaven supersticions o llegendes sobre el color vermellós o de sang que pot agafar la lluna en un eclipsi.

 

Altres fenòmens astronòmics d’aquest estiu

Els Perseids són la pluja d'estrelles més important de l'any | Arxiu

 

Més enllà de l’eclipsi de lluna del 27 de juliol, al llarg d’aquest estiu també tindrem dos eclipsis total de sol, però cap d’ells podrà ser vist des de Catalunya. El primer serà el 13 de juliol i es veurà des del sud d’Austràlia. El segon serà l’11 d’agost, per Sant Llorenç, i només serà observat des de Groenlàndia i l’extrem nord de Canadà, Europa i d’Àsia.

 

Precisament aquest últim eclipsi, també coincidirà amb la pluja d’estrelles dels Perseids, la més espectacular de l’any i que es coneix com les Llàgrimes de Sant Llorenç. Aquesta pluja d’estrelles deixarà uns 110 meteors per hora i es podrà veure durant força dies a mitjans d’agost, coincidint amb una bona visibilitat ja que la lluna vindrà de la seva fase nova.