Arriben les nevades a cotes baixes aquest cap de setmana

El canvi brusc de temps anunciat aquests dies ja el tenim aquí i farà baixar de forma acusada les temperatures amb valors que seran hivernals. La cota de neu baixarà fins els 700 metres

Mapa de previsió per a aquest dissabte
Mapa de previsió per a aquest dissabte | Catalunya Méteo

Ja tenim aquí el fort canvi de temps que portem anunciant des de fa dies. Aquest dissabte començarà amb molts núvols i pluges que aniran a més arreu. S’esperen precipitacions a tot Catalunya, si bé les més importants seran a punts de la Catalunya Central, litoral i prelitoral, on localment es poden registrar fins a 80 l/m2 en tot l’episodi.

Atenció a les temperatures, ja que aniran baixant de forma acusada al llarg del dia amb l’arribada de la massa freda d’origen polar. Les màximes es registraran durant el matí, però en cap cas ja no s’assoliran els 20º. De fet, a primera hora de la tarda la majoria de termòmetres es mouran entre els 10º i els 15º, però per sota a l’interior i al Pirineu. Aquesta entrada polar farà baixar els termòmetres ben bé 10º per sota de la mitjana normal per l’època.

Si ens fixem amb el vent, bufarà amb ganes la tramuntana i el mestral a l’Empordà, Terres de l’Ebre i sud del Camp de Tarragona. Poden registrar-se alguns cops forts, i sembla que aquesta serà la tònica també de cara a diumenge.

Aquest cap de setmana pot nevar a qualsevol punt per sobre els 800 m d’alçada

El Montseny podria llevar-se nevat el diumenge
El Montseny podria llevar-se nevat el diumenge | Cedida

 

A més, la cota de neu també anirà baixant al llarg de dissabte i de cara a la nit es situarà a totes les cotes del Pirineu. S’espera que, en tot el cap de setmana, es puguin acumular entre 15 i 30 centímetres de neu nova a les cotes altes pirinenques, especialment a la cara nord. Les nevades encara que s’aniran afeblint el diumenge, podrien reactivar-se la setmana que ve.

Fora de les muntanyes pirinenques esperem també nevades, més modestes però que enfarinaran les zones més altes de la Serralada Prelitoral, per sobre els 1000 metres.

Els gruixos poden arribar als 10 cm a les muntanyes més altes del Prelitoral central i nord i al massís dels Ports: enfarinada al turó de l’Home, volves de neu a la Mola, a Montserrat i més enfarinada al Puigsacalm per a les muntanyes prelitorals barcelonines i gironines. No es descarten veure volves de neu al Tossal de Baltassana a Prades, a la Roca Corbatera del Montsant. I el Caro a Tortosa també s’enfarinaria i seria on nevaria més a les muntanyes tarragonines.

La nevada continuará diumenge però és incert l’abast

Mapa de gruix de neu previst fins el dilluns
Mapa de gruix de neu previst fins el dilluns al Pirineu i prelitoral català | meteoexploration.com

 

Durant el diumenge, hi ha molta discrepància entre els models, així que agafeu amb pinces això que direm. I és que mentre alguns posen la baixa mediterrània de manera que doni molta nuvolositat i precipitació a bona part del país, sobretot litoral i prelitoral, hi ha altres mapes que situen l’acció de la borrasca més al nord.

En tot cas, la cota de neu baixaria fins als 800 metres al sud del país i seria més alta al prelitoral central i nord. Per la seva banda, cel molt tapat i nevades a l’Aran i al Pirineu axial partir dels 700 m. Creiem que podrien arribar a acumular-se mig metre de neu al Pirineu de Lleida fins el dilluns. Tot i això, insistim en el fet que seguiu els nostres futurs butlletins de la previsió del temps.

De moment aquest divendres, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l’avís de de superació dels 20 cm a cotes més altes de 1400 metres a les comarques pirinenques del nord de Lleida: la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya, tant a la tarda de dissabte com al matí de diumenge.

Risc de gruixos superiors als 20 cm de neu el dissabte
Risc de gruixos superiors als 20 cm de neu el dissabte | Meteocat

 

Risc de gruixos superiors als 20 cm de neu el diumenge
Risc de gruixos superiors als 20 cm de neu el diumenge | Meteocat

 

Ambient d’hivern els propers dies

De cara a les pròximes jornades, sembla que el fred es mantindrà amb un ambient hivernal a tot Catalunya. Recordem que diumenge tindrem el canvi d’horari i es farà de nit més d’hora, cosa que farà que la sensació sigui de ple hivern sigui més marcada.

La setmana que ve el temps es mantindria molt variable i reapareixerien els xàfecs a forces punts del territori i les nevades pujant de cota per sobre els 1000 m. El temps es manté força mogut fins la Castanyada.


Comentaris

envia el comentari