Les 30 curiositats més fascinants del planeta

Tots aquests fets tan sorprenents podrien arribar a canviar la teva percepció de les coses

Varias curiosidades sobre la Tierra que no conocías.
El nostre planeta amaga curiositats fascinants | Louis Maniquet / Unsplash

Et volem mostrar diversos fets fascinants de la Terra que demostren que els seus habitants desconeixen una gran part de les coses que hi estan relacionades. La llar que ens allotja posseeix molts secrets amagats i moltes dades interessants que no s'han descobert fins fa ben poc. Encara avui, de fet, hi ha moltes coses que no coneixem de la Terra, però si continuem avançant al ritme que ho estem fent podria ser que aviat les descobríssim.

  • També et pot interessar: Recull de 20 fotos que han marcat la història

Les 30 curiositats més fascinants del nostre planeta

Si segueixes llegint, descobriràs 30 dades molt interessants que et faran veure la Terra d'una manera ben diferent.

1. La desconeixença dels oceans

Un fet que posa al descobert de manera sorprenent la nostra ignorància sobre el planeta on vivim és que únicament s'han arribat a explorar el 5% dels oceans, i el 95% que falta segueix essent un misteri per complet. Ignorem els paisatges i les espècies que poden haver-hi en una gran part del fons marí.

2. La forma de la Terra no és rodona

Cal remarcar, però, que tampoc és un planeta pla. La seva forma és ovalada, originada per l'aplatament dels pols.

3. Es tracta d'un planeta molt desert

Aquest punt, més que una curiositat, seria una advertència: el ritme de vida que duem els humans cada cop és més insostenible. Avui en dia, un terç de la superfície de la Terra és desert, de manera total o parcial.

4. Ens estem movent sense parar

Tot i que estiguis estirat o assegut mentre llegeixes aquest article, t'estàs movent sense parar a una velocitat vertiginosa. En funció del lloc de la Terra on et trobis, podries estar fent voltes pel sistema solar a aproximadament 1609 quilòmetres per hora. La gravetat, de fet, és la responsable d'assegurar que no sortim propulsats cap a l'espai.

5. Cap a l'altra banda del planeta

En el cas que féssim un forat a l'altra banda del planeta i ens hi llencéssim, el temps que ens comportaria arribar a l'altra banda són aproximadament 42 minuts, tot i que ens posaríem a caure cap a l'altra banda repetidament a causa de la gravetat.

6. La durada dels dies

Un altre fet que potser no coneixies: tot i que la durada del dia s'ha establert, per diverses qüestions, en un total de 24 hores, el temps de rotació de la Terra sobre el seu eix és, concretament, de 23 hores, 56 minuts i 4 segons.

7. La Terra està farcida de vida

Fongs, bacteris, coleòpters, àcars, protozoaris... Dins d'un tros de terra hi ha molts més organismes vius que habitants a tot el món. Fins i tot a petita escala, la Terra està ben farcida de vida.

8. L'indret de més profunditat

Sabem que l'Everest, que s'alça a més de 8.000 metres per damunt del nivell del mar, és l'indret més alt del planeta. Ara bé, quin és el punt més profund? La Fossa de les Mariannes, a l'oceà Pacífic, que constitueix una cicatriu d'una llargada que arriba als 2.550 quilòmetres, dins de la qual es va poder registrar un abisme espectacular de més de 9 quilòmetres.

9. L'aigua terrestre i els seus orígens

Desconeixem del cert per quina raó hi ha aigua a la superfície terrestre, tot i que una hipòtesi molt estesa és que els asteroides de gel en van ser els responsables: al llarg de milions d'anys, haurien omplert les reserves d'aigua del planeta. Sigui com sigui, aquest fet ha possibilitat la vida al planeta blau.

10. La forma dels arcs de sant Martí

Tot i que als dibuixos sempre apareixen d'una altra forma, els arcs de sant Martí realment són cercles que únicament podem apreciar del tot en circumstàncies climatològiques molt concretes. Tot seguit, descobriràs el cercle complet d'aquest fenomen meteorològic.

11. El punt més càlid de tots

L'indret terrestre on les temperatures són més elevades és el que va ser batejat amb la denominació de vall de la Mort, a Califòrnia. Els registres de l'Organització Meteorològica Mundial van batre tots els rècords en aquest lloc, que va arribar a una temperatura de 56,7 graus centígrads.

12. El punt més fred de tots

A l'altre extrem de les temperatures hi trobem la Base Vostok, a l'Antàrtida, que se situa a una altitud de 3.488 metres i que ostenta el rècord d'indret més fred del planeta, amb temperatures registrades de fins a -89 graus centígrads.

13. Hi ha vida als núvols

Alguna vegada t'han dit que estàs sempre als núvols? Si és així, pots optar per respondre que, com a mínim, tindràs companyia. Hi ha diverses espores de fongs i bacteris que viuen a les gotes d'aigua que, en suspensió, formen els núvols.

14. Som molt recents

Es tracta d'un fet curiós sobre el planeta que ens demostra que som ben insignificants: si tinguéssim la capacitat de concentrar la història terrestre en 24 hores, els humans haurien començat a existir a les 23:58:43 hores.

15. Un territori ben violent

Cada dia, es produeixen un total d'entre 10 i 20 erupcions volcàniques a la superfície terrestre, tot i que una gran majoria no provoquen efectes absolutament destructors.

16. Sota el Nil hi ha un altre riu

Molta gent ignora per complet que per sota del cèlebre riu Nil hi ha un cabdal d'aigua subterrani que fa sis cops la mida del riu.

17. Algunes roques caminen com per art de màgia

Abans hem explicat que a Califòrnia hi ha la vall de la Mort, que és el punt del planeta que té registrades les temperatures més elevades de la història. A banda d'aquest fet, n'hi ha un altre de ben remarcable: allotja diverses roques que sembla que es vagin movent per la sorra fent-hi forats.

La vall, de fet, s'aixeca per damunt d'un estanc d'aigua ben poc profund —en total, té una fondària de 7 centímetres— que a l'hivern pot arribar-se a congelar durant les nits més fredes. Aquest fet fa que per sota de les roques es formin partícules de gel ben petites que es desfan quan torna a fer calor i que són les responsables de fer que les roques es moguin.

Las rocas andantes del Valle de la Muerte, una de las grandes curiosidades de la Tierra.
La vall de la Mort i les seves roques que sembla que caminin soles | Scott Beckner

18. L'organisme viu amb la mida més gran

Quan ens pregunten quin és l'organisme viu del món que té la mida més gran, probablement pensem en el mamífer amb les dimensions més grans que existeix, la balena blava. Això no obstant, l'organisme viu més gran del planeta és un bolet que viu a Oregon, concretament al Bosc Nacional de Malheur, amb una mida impressionant de 890 hectàrees.

19. El pulmó que oxigena la Terra

La selva de l'Amazones per si sola és la responsable de generar el 20% de l'oxigen que es respira al planeta. Els incendis, la desforestació i el canvi climàtic han comportat que aquesta selva patís una pèrdua del 16% de la seva extensió.

20. S'arriba a albirar des de l'espai

D'una banda, entre totes les estructures artificials que existeixen a la Terra, la que té la mida més gran és la Gran Muralla xinesa. D'altra banda, la Gran Barrera de Corall d'Austràlia és l'estructura viva amb unes dimensions més grans del planeta. Les mides de totes dues estructures són tan descomunals que es poden albirar fins i tot des de l'espai.

21. La pluja de pols és ben recurrent

A la Terra diàriament cau una quantitat impressionant de pols còsmica: entre 100 i 300 tones, tot i que la densitat de les petites molècules d'aquesta pols és ben tènue.

22. Un animal extremadament resistent

Els organismes vius que tenen una resistència més elevada del planeta són els tardígrads, també anomenats ossos d'aigua, capaços de resistir temperatures i condicions extremes

23. La velocitat de la llum solar

El Sol emet rajos de llum que arriben a la Terra en un temps aproximat de 8 minuts i 20 segons. Per aquesta raó, si entre la Terra i el Sol s'interposa un objecte prou gran no ens n'adonaríem fins al cap d'uns 8 minuts.

24. Les conseqüències de la colonització de l'espai

L'òrbita de la Terra s'ha acabat transformant en un abocador enorme. De fet, es calcula que actualment orbiten al voltant del nostre planeta aproximadament 38.000 artefactes fabricats per les persones.

25. Grans de sorra

Aquesta xifra ens podria fer venir mal de cap: a la Terra s'estima que els grans de sorra que hi ha són aproximadament 7.500.000.000.000.000.000.

26. Un planeta ple de diversitat

Únicament s'han pogut identificar 1,3 milions d'espècies a la Terra, cosa que representa que un 91% d'espècies marines i un 86% d'espècies terrestres no s'han descobert encara. Així doncs, els aspirants a biòlegs han de saber que encara s'ha de fer moltíssima feina.

27. Canvis en la gravetat

Al Canadà hi ha punts determinats en els quals la força de la gravetat és diferent, com ara la badia de Hudson. Això s'explica pels corrents de convecció i per les variacions que es produeixen a la gravetat a la superfície terrestre.

28. La frontera amb l'espai

Entre l'espai exterior i l'espai aeri de la Terra hi ha una mena de frontera o porta anomenada línia de Kármán, que se situa a una altitud de 100 quilòmetres. Hi ha ben poca gent que hagi tingut el privilegi de travessar-la.

29. La companyia de la Lluna

La influència de la Lluna sobre la Terra és molt gran i, entre altres fets destacables, hem de remarcar una curiositat ben interessant: aquest satèl·lit en realitat no gira al voltant del nostre planeta, sinó que tots dos cossos celestes orbiten sobre si mateixos.

30. L'aigua i la seva singularitat

Aquest mateix any Jim Green, director de ciència planetària de la NASA, va afirmar que es disposava de prou indicis per confirmar que a Mart hi ha aigua en estat líquid. Tanmateix, la Terra és el sol planeta de tot el sistema solar que té aigua en els tres estats en què es pot presentar: líquid, sòlid i gasós.


Comentaris

envia el comentari