El sol i la calor seran els clars protagonistes del dijous

Comença a arribar un nou pic de calor extrema que no durarà molts dies

Les temperatures pujaran cada dia una mica més fins dissabte, quan assolirem els valors més elevats. Tornaran els 40º a punts de l’interior, però res a veure amb l’anterior onada de calor

Les temperatures pujaran encara una mica més aquest dijous a l’espera d’un nou pic de calor extrema entre divendres i dissabte  a causa de l’arribada d’una nova massa d’aire molt càlid del nord d’Àfrica acompanyada de pols en suspensió, tot i que no tindrà res a veure amb la històrica onada de calor de la setmana passada i durarà poc temps. Sembla que de cara a dilluns una possible tongada de ruixats i tempestes farà caure de forma important els termòmetres. 

De moment, aquest dijous moltes màximes ja es mouran entre els 31º i 36º, si bé ja es fregaran localment els 40º a punts de Ponent i de la vall de l’Ebre sense arribar-hi encara. A la costa, els termòmetres no pujaran gaire, però hi farà molta xafogor amb entre 27º i 32º. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja ha activat les primeres alertes per calor extrema aquest dijous a comarques de Lleida:

Mapa d'alertes per calor extrema aquest dijous
Mapa d'alertes per calor extrema aquest dijous | METEOCAT

 

La nit tornarà a ser de mal dormir a prop de la costa amb mínimes d’entre 20º i 24º. A l’interior farà més fresca, especialment al nord i al Pirineu, gràcies a les fortes tempestes de dimecres a la tarda.

Tornen els 40º a l’interior

De cara a divendres, els termòmetres ja pujaran més i les alertes per calor s’estenen a gran part de l’interior i a Girona. Molts valors ja es mouran entre els 33º i 38º, si bé a Ponent ja es poden assolir els 40º. Aquesta vegada, l’ascens sembla que no serà tan important a la costa, però també hi farà molta calor amb xafogor.

Mapa de les temperatures extremes que s'esperen a Catalunya dissabte al migdia
Mapa de les temperatures extremes que s'esperen a Catalunya dissabte al migdia | GFS

 

Dissabte arribarà el pic d’aquesta breu calorada amb molts valors entre els 35º i 39º a l’interior, rondant els 40º a Ponent i vall de l’Ebre. Calor excepcional que diumenge ja afluixarà una mica, amb la previsió que dilluns arribi una massa més fresca que farà caure clarament els termòmetres  amb una tongada de ruixats i tempestes que podria ser força general fins dimarts a la matinada. L’ambient refrescarà amb valors més normals per l’època.

Els xàfecs del Pirineu van a menys

Una tarda més, aquest dimecres hem tingut ruixats i tempestes localment forts i amb calamarsa o pedra al Pirineu, Prepirineu, nord de la Catalunya Central i interior de Girona que han deixat, com a dades destacades, més de 40 l/m² al Pantà de Sau i a la vall de Núria. Aquesta situació anirà a la baixa dijous, ja que només s’esperen alguns xàfecs més febles i aïllats al Pirineu tan sols,  mentre que divendres desapareixeran d’arreu. La precipitació que caigui anirà acompanyada de fang, mentre que arribaran algunes bandes de núvols alts i prims, i alguns de baixos matinals a punts del sud de la costa.

Mapa de previsió per aquest dijous
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

 

També et pot interessar...