YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Activada l'alerta roja per onada de calor a diverses comarques

En general farà sol però a la tarda cauran més xàfecs al nord del país, on els intervals de núvols es faran més presents

Mapa de previsió per aquest dissabte
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

   

ACTUALITZACIÓ: 5/8/18 | 12.34h

L'ONADA DE CALOR segueix amb nosaltres aquest diumenge i la previsió per avui ha empitjorat. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l'alerta roja per temperatures extremadament altes a les comarques del litoral i prelitoral de Girona i Barcelona i totes les de Tarragona, excepte la Conca de Barberà. 

Mapa d'avisos per onada de calor aquest diumenge
Mapa d'avisos per onada de calor aquest diumenge | Meteocat

 

En aquests punts ahir es van batre diversos rècords, tant de temperatures mínimes com de màximes. En algunes ocasions, es van assolir uns excepcionals 40º a prop de la costa, punt on de nit hi ha hagut termòmetres que no han baixat dels 29º o 30º, inclús dels 31º o 32º a l'Alt Empordà. Després d'una nova nit d'insomni al litoral amb xafogor, avui es calcula que la majoria de màximes es mouran entre els 33º i 38º a tot el país, puntualment els 40 a l'interior de les Terres de l'Ebre i a Ponent. 

A més, es mantenen les alertes de color taronja i groc a la resta del país excepte a les comarques del Pirineu.Les tempestes i ruixats de tarda seran més freqüents en aquesta zona, i avui poden arribar a més punts del nord de la Catalunya Central i de l'interior del quadrat nord-est, sense descartar que arribin a última hora molt desgastats a punts del prelitoral i litoral. Hi ha avisos activats pel SMC en aquest sentit al Pirineu i interior nord-est.

L'onada de calor encara ens acompanyarà ben bé fins dimarts, tot i que ja aniran reculant els termòmetres poc a poc. Serà entre dimecres i dijous quan tindrem una calor molt més confortable i normal per l'època amb possibles xàfecs i tempestes. 

NOTÍCIA: 4/8/18 | 17.30h

Les temperatures ja no pujaran més aquest diumenge tot i, inclús, poden baixar tan sols un pèl en alguns punts. No obstant, seguirem amb l’ONADA DE CALOR que aquest dissabte ha deixat rècords històrics a tota la costa i prelitoral de Catalunya, on s'han fregat o assolit els 40º en moltes ocasions.

A més, la darrera matinada s’han tornat a batre rècords històrics pel que fa a les mínimes, sobretot a l’àrea de Barcelona. Al barri del Raval de la capital catalana, per exemple, no s’ha baixat dels 29º, rècord absolut d'aquesta estació en els seus 12 anys de vida. Altres barris de la ciutat també han fet el rècord, així com a municipis com ara Premià de Mar, al Maresme, amb 27,8º de mínima. També destaca Portbou, a l’Alt Empordà, amb 31º de mínima. Un ambient sens dubte asfixiant.

Aquestes dades es poden tornar a repetir aquesta propera matinada, que tornarà a ser de molt mal dormir. L’onada de calor es manté i tornarem a tenir valors extrems de dia a gran part del país. De nou, es poden assolir o superar lleugerament els 40º a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre, mentre que gran part del país es situarà pel damunt dels 35º. 

Pel que fa a l’estat del cel, de nit encara poden quedar alguns intervals de núvols a prop de la costa que poden impedir que els termòmetres baixin, però tendiran a anar a la baixa. Farà sol en general, però a partir de migdia i a la tarda s’esperen més ruixats i tempestes de tarda al Pirineu, Prepirineu  i zones properes, com ara l’interior nord-est.

Localment poden ser intenses. Alguns mapes donen que les precipitacions podrien arribar al vespre a la costa central, cosa que desmenteixen la majoria de models. Ho haurem d’anar seguint.

La calor tornarà a ser la protagonista d'aquest diumenge
La calor tornarà a ser la protagonista d'aquest diumenge | Àngel Galán

 

Es manté l’alerta taronja per temperatures extremes

La majoria de temperatures màximes tornaran a superar els 35º i, inclús, es repetiran els 40º o més a punts de Ponent i de la vall de l’Ebre. La nit tornarà a ser tòrrida i d’insomni al litoral, amb la majoria de mínimes pel damunt dels 25º i xafogor intensa. 

Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté activada l’alerta taronja a tot el país, excepte al Pirineu, Prepirineu, comarques del nord de Lleida i extrem nord de la Catalunya Central.

Mapa d'avisos per calor extrema aquest diumenge
Mapa d'avisos per calor extrema aquest diumenge | Meteocat

 

A l’espera de la baixada de les temperatures

Els models meteorològics segueixen marcant que a partir de dilluns els termòmetres començaran a recular una mica, descens que tindrà continuïtat dissabte. Serà sobretot a partir de dimecres quan notarem més el canvi d’aires i la segona part de la propera setmana estarà marcada per la calor normal per l’època amb possible tongada de tempestes. 


Comentaris

envia el comentari