Comença la setmana de l’adéu a l’onada de calor

Les temperatures començaran a recular ja aquest dilluns amb calor intensa, però serà sobretot entre dimecres i dijous quan l’ambient es farà més suportable

L’ONADA DE CALOR té els dies o les hores comptades després d’haver polvoritzat rècords de temperatures màximes i mínimes aquests darrers dies a tot el litoral i prelitoral. Aquest dilluns encara tindrem un ambient sufocant amb la majoria de màximes pel damunt dels 35º, però els termòmetres ja recularan una mica, sobretot a la costa, tendència que tindrà continuïtat els propers dies.

Totes les mirades estan posades entre dimecres i dijous, quan el temps podrà canviar definitivament de forma clara. El canvi d’aires ja es notarà amb un descens dels termòmetres i calor més suportable i normal per l’època. Però també augmentarà la inestabilitat, amb possible tongada de ruixats i tempestes.

De moment, dilluns tindrem un dia força assolellat però de matinada no es descarta alguna gotellada matinal a prop de la costa. El sol es combinarà amb alguns intervals de núvols, mentre que a la tarda es repetiran les nuvolades al nord amb ruixats i tempestes al Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya Central  que, puntualment, poden arribar al tard a punts del litoral i prelitoral,  tot i que en principi de forma més desgastada.  

El sol i la calor intensa seguiran sent els protagonistes d'aquest dilluns
El sol i la calor intensa seguiran sent els protagonistes d'aquest dilluns | Roger Pinart

 

Es mantenen les alertes i les nits tropicals

Les temperatures màximes encara es quedaran entre els 35º i 39º a molts punts, especialment de l’interior, on a Ponent i a la vall de l’Ebre es pot tornar a registrar algun 40º. A la costa també es superaran els 30º amb xafogor, lluny dels rècords del cap de setmana, però la propera nit tornarà a ser d’insomni amb temperatures extremadament altes.  

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté les alertes de color taronja per calor extrema a tot el litoral, prelitoral, meitat sud, Ponent i algunes comarques de la Catalunya Central.

Mapa d'avisos per calor extrema aquest dilluns
Mapa d'avisos per calor extrema aquest dilluns | Meteocat

 

Final de la calor extrema

L’onada de calor encara es mantindrà activa fins dimarts, tot i que els termòmetres ja començaran a baixar. Entre dimecres i dijous la calor serà més habitual per les dates i el temps pot ser força mogut a partir de dijous a la tarda mateix, amb ruixats i tempestes a molts punts. Ho haurem d’anar seguint.