L’ambient de plena tardor s’instal·la a Catalunya aquest diumenge

S’espera una jornada força complicada a primeres hores del matí i a la tarda, amb molts ruixats intensos al quadrant nord-est, algunes nevades i sentirem el descens de la temperatura al final del dia

Mapa de previsió per aquest diumenge
Mapa de previsió per aquest diumenge | CatalunyaMeteo

L’anunciat canvi de temps arriba diumenge per trencar la monotonia anticiclònica i estiuenca d’aquesta setmana. Deixarem a l’armari la roba d’estiu i encetarem quasi bé la temporada d’hivern en un obrir i tancar d’ulls. El front fred atlàntic que preveiem per avui dissabte està creuant la península molt puntual, es reactivarà al creuar el Pirineu i durant la nit de dissabte a diumenge els ruixats guanyaran extensió i faran una regada general al terç nord.

Les temperatures baixaran en picat durant la tarda de diumenge, tot i que a les zones on ventarà de valent, com l’extrem nord i a les terres de l’Ebre i sud del Baix Camp, no es sentirà el fort canvi fins que disminueixi el vent. En punts del litoral i les zones amb vent la temperatura diürna no variarà gaire però a la resta farà una tarda força fresca.

Grans contrasts entre el sud ventós i assolellat, i el nord més tempestuós i fred

Us ho expliquem amb més detall. Un cop ens hagi creuat la tongada de pluges amb tempesta de la propera matinada, el cel quedarà molt ennuvolat al Pirineu i a la meitat est. En canvi, a Tarragona, a ponent i a les terres de l’extrem sud s’obriran clarianes i lluirà el sol a estones.

A partir del migdia creixeran noves nuvolades al terç nord i a la meitat est i a la resta del país la nuvolositat anirà en augment fins a quedar entre mig i molt ennuvolat a partir del vespre. Independentment, al vessant nord del Pirineu el cel estarà cobert tot el dia.

Al llarg de la tarda i vespre, es reactivaran els xàfecs i les tempestes a molts punts de la meitat nord i al litoral i prelitoral central. Seran d'intensitat entre feble i moderada, tot i que localment seran forts a la meitat est i al vespre a punts del litoral i prelitoral central.

Aquest diumenge tornará el gel i la neu a molts punts del Pirineu
Aquest diumenge tornará el gel i la neu a molts punts del Pirineu | @Meteo_Pyrenees

 

Avisos per intensos ruixats i fort vent

S'acumularan quantitats de precipitació poc importants tot i que Meteocat adverteix que al Pirineu i al nord-est es registraran algunes quantitats superiors als 20 litres en mitja hora. Les comarques de Barcelona i Girona estan en alerta groga.

Mapa d'avisos per intensos ruixats aquest diumenge
Mapa d'avisos per intensos ruixats aquest diumenge | Meteocat

 

Prevèiem neu durant el diumenge i el fred que s’escolarà per l’oest farà caure la cota de neu de 1900 metres a 1600 m a la cara nord. Els gruixos seran anecdòtics en general a tota la serralada, excepte a les muntanyes de l’Alt Pallars i alguna raconada d’Andorra on s’acumularien 20 centímetres de neu.

Per altra banda, el vent s’intensifica i dificultarà que baixi la temperatura en el sectors habituals on bufa més la tramuntana i el mestral. Durant el matí de diumenge pot ser especialment molest i fort el mestral a les comarques tarragonines, especialment al sud del Baix Camp i a la vall de l’Ebre. S’esperen cops de vent superiors als 100 km/h.

Mapa d'avisos per fort vent a la provincia de Tarragona
Mapa d'avisos per fort vent a la provincia de Tarragona | Meteocat

 

Les temperatures més baixes es donaran al final del dia. L’ambient diürn serà més típic de tardor que no pas d’estiu com fins ara. S’ha acabat l’estiuet i les màximes tendiran a normalitzar-se. Poden baixar més de 10º a poblacions del nord pirinenc. Els valors voltaran entre 15º i 20º al Pirineu i Prepirineu, essent més baixes al seu vessant nord, i entre 18º i 23º a la resta del territori. Malgrat tot, localment seran més elevats al litoral sud. Recuperin la roba d’abric que les temperatures toquen fons el dilluns.

El temps per la setmana que ve

Tant el dilluns com el dimarts un embossament d’aire fred es situarà entre Catalunya i les Balears, mantenint la possibilitat de ruixats i tempestes molt irregulars al llarg dels dies. Seran xàfecs intensos i podrien provocar alguns problemes. Al Pirineu podrien tornar a haver nevades febles, remuntant la cota de neu cap als 2000 metres. Seguirem la situació amb atenció i us ho confirmarem a les següents previsions.


Comentaris

envia el comentari