L’agenda astronòmica del juny, marcada per l’arribada de l’estiu

El solstici d’estiu tindrà lloc el dia 21 d’aquest mes. La lluna plena la tindrem el dia 17, mentre que hi ha altres cites amb el cel que no ens hem de perdre

L'estiu és una de les estacions més atractives per contemplar el cel de nit | Arxiu

L’agenda astronòmica del mes de juny estarà marcada per l’arribada de l’estiu el proper dia 21. Aquell dia a les 17:54h, hora catalana, viurem el solstici d’estiu i tindrem el dia més llarg i la nit més curta de l’any, ja que hi haurà 15 hores i 11 minuts de llum solar. A partir de llavors, el dia s’anirà escurçant, però fins a finals de juliol o agost no notarem aquest canvi.

L’estació durarà 93 dies i 15 hores, acabant el proper 23 de setembre amb l’arribada de la tardor. El solstici d’estiu és el moment de l’any en què la Terra està en el seu punt més inclinat amb el pol nord i tot el seu hemisferi rebent més directament l’impacte dels raigs solars, situació que és totalment al revés en el solstici d’hivern.

El dia 21 i les jornades properes, hi haurà el que es coneix com el sol de mitjanit, és a dir, que a les latituds més altes del nostre hemisferi hi farà sol durant 24 hores. Al pol sud, per contra, serà de nit tota la jornada. L’estiu convida sempre a observar el cel a l’aire lliure amb la fresca de la matinada i observar conegudes pluges d’estrelles, com les Llàgrimes de Sant Llorenç, o Perseids, el mes d’agost. De cara al juny, però, hi ha altres cites astronòmiques importants.

La Lluna plena de juny, el dia 17

Pel que fa a la Lluna plena del mes de juny, tindrà lloc el proper dia 17, sortint a les 21:41h per l’est al damunt del mar i ponent-se per l’oest l’endemà al matí a les 06:23h del matí. Si la meteorologia acompanya, podrem gaudir de l’última Lluna plena de la primavera a les portes de l’entrada oficial a l’estació d’estiu.

Júpiter tindrà la màxima aproximació a la Terra aquest juny
Júpiter tindrà la màxima aproximació a la Terra aquest juny | Arxiu

 

El dia 10, el dia de l’any que veurem Júpiter de més a prop

Una altra cita astronòmica important d’aquest mes de juny la tindrem el dia 10, quan Júpiter farà la seva màxima aproximació a la Terra aquest 2019. Per tant, aquest any no veurem aquest planeta tan brillant com el dia 10 i el podrem gaudir durant tota la nit, des que el sol es pongui fins que torni a sortir pràcticament l’endemà al matí. Si observem aquest fenomen amb un telescopi, podrem inclús veure 4 de les seves Llunes al seu voltant. 

El triangle d’estiu

Com acostuma a passar cada estiu, millora l'observació del 'triangle d’estiu', un conjunt imaginari format per les estrelles Deneb, Altair i Vega, de les més brillants del cel nocturn. Suposen un ancestral sistema de referència en el cel i un mètode d’orientació des d’ara fins entrada la tardor.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari