IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'agenda astronòmica imprescindible del mes de novembre

Les pluges d’estrelles seran les protagonistes del mes, mentre que la tercera lluna plena de la tardor es podrà veure el dia 23 i les hores de sol s’aniran escurçant cada jornada

El verano es la mejor época para contemplar fenómenos astronómicos
Agenda astronòmica del novembre | Arxiu

L’agenda astronòmica de novembre estarà marcada per les pluges d’estrelles que es podran veure durant pràcticament tot el mes. A finals d’octubre vam canviar a l’horari d’hivern i l’aproximació d’aquesta estació farà que, fins a la seva arribada el 21 de desembre, dia del solstici d’hivern, les hores de llum solar es redueixin cada dia entre 1 i 3 minuts. A més, la lluna plena la tindrem a finals de mes. 

Pel que fa a les pluges d’estrelles, aquests dies estem tenint la pluja dels Oriònids, que va viure el seu màxim el passat 21 d’octubre amb uns 20 meteors per hora al cel. No obstant, aquesta pluja es podrà veure fins a principis de novembre,mes en el que la previsió meteorològica indica que tindrem temperatures més altes del normal i precipitcions més abundants en alguns punts. 

L’altra pluja d’estels que podrem veure aquest novembre serà la dels Leònids a mitjans de mes, amb el seu màxim el dia 17 amb uns 20 meteors per hora, tot i que es mantindrà durant força dies posteriorment. Abans d’acabar l’any, encara tindrem una altra pluja, la dels Gemínids al llarg de la primera quinzena de desembre i serà la més intensa de totes. A banda d'aquests tres pluges principals, n'hi haurà d'altres de menors, com els Tàurids o els Dracònids.

La lluna plena de novembre serà el dia 23
La lluna plena de novembre serà el dia 23 | Arxiu

 

Lluna plena el dia 23

Pel que fa a la lluna, serà plena el proper dia 23 de novembre i arribarà al seu punt àlgid a les 6:39h del matí. De fet, serà la tercera i última lluna plena de la tardor. La seva proximitat amb el perigeu del dia 26, és a dir, la distància mínima entre la Terra i el satèl·lit, farà que la veiem força gran, però no està considerada superlluna.

Si es fixem amb la lluna nova, la tindrem a principis de mes, concretament el dia 7. D’altra banda, les hores de sol s’aniran escurçant i, si bé el dia 1 tindrem 10 hores i 29 minuts de llum solar, aquesta xifra es reduirà el dia 30, últim dia del mes, fins a les 9 hores i 30 minuts. 


Comentaris

envia el comentari