L’agricultura del Mediterrani, en greu perill per culpa del canvi climàtic

Un informe de la Comissió Europea alerta de les greus conseqüències de l’escalfament global per a les collites de les costes del Mediterrani per culpa dels fenòmens cada cop més extrems

L'agricultura del Mediterrani serà de les més perjudicades pel canvi climàtic | Arxiu

Les conseqüències del canvi climàtic són quasi infinites i cada cop coneixem nous efectes que poden ser devastadors pel medi ambient. En un informe publicat per la Comissió Europea, s’alerta del nefast efecte que pot comportar l’escalfament global accelerat per la contaminació humana en l’agricultura de la zona del Mediterrani, incloent Catalunya, cosa que seria una greu notícia per a unes terres que viuen de les exportacions de les seves collites.

L’informe, anomenat ‘Climate change on your plate’, destaca l’alarmant situació que pot viure el sector agrícola a causa del canvi climàtic. En concret, l’estudi explica que aquesta situació disminueix «considerablement» la qualitat dels productes de la producció agropecuària, reduint a la meitat els subministraments d’aliments. En aquest sentit, la investigació alerta que, en un futur, tot plegat posarà en risc la viabilitat del sector agroalimentari. Val a dir que les condicions climàtiques extremes que es van viure aquest estiu a Europa van reduir en un 8% la producció de cereals. 

La major font d'emissions de gasos contaminants és el transport privat | Arxiu

 

La zona del Mediterrani, una de les més afectades del món

Tot i que el canvi climàtic afecta tot el món, el sud del Mediterrani s’ha posicionat com una de les zones més vulnerables i que més conseqüències patirà a causa d’aquesta situació. Les sequeres cada cop més freqüents, la pèrdua de la biodiversitat i els riscos per a la seguretat alimentària i la salut humana són els perill més grans.

Segons l’estudi, els efectes del canvi climàtic al Mediterrani estaran pel damunt de la mitjana global, amb efectes devastadors al sector agrícola i al benestar dels humans. Unes dades que, en part, ja es van donar a conèixer a la Cimera del Clima celebrada a Polònia (COP24) el desembre. En aquest sentit, la Unió Europea ja s’ha posat a treballar per protegir amb ajudes els agricultors que ja pateixen els efectes del canvi climàtic en les seves collites.


Comentaris

envia el comentari