Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Aigua a dojo als pantans després de quatre mesos de pluja

Les precipitacions continuades d’aquest 2018 han acabat pràcticament amb 3 anys i mig de sequera

Pla general de les comportes del pantà de Talarn desembassant aigua
Pla general de les comportes del pantà de Talarn desembassant aigua | LLEIDADIARI.CAT

 

L’any 2018 ha arrancat amb un període important de pluges a tot Catalunya. Des del mes de gener, les precipitacions han caigut de forma regular  durant més de 4 mesos i s’han recollit quantitats de pluja i de neu molt destacables, sobretot a alta muntanya.

Això ha fet que els pantans hagin crescut de valent i hagin deixat enrere la mala situació en la que es trobaven a finals de l’any 2017, tant els de les Conques Internes com els de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. De fet,  alguns d'ells han hagut de desembassar aigua, com és el cas del de Sant Antoni o el de Talarn.

Unes dades que encara milloraran més ja que aquest dissabte s’esperen noves pluges, especialment a les capçaleres dels rius,  i encara queda força neu per desfer-se al Pirineu de Lleida,  on en alguns punts encara hi ha més de dos metres de neu.

Vídeo de Kim Arredondo de l'estat del pantà de Sau:

Final a 3 anys i mig de sequera

L’aigua caiguda a dojo a gran part del país aquests últims 4 mesos no només ha beneficiat els pantans, sinó que ha regat de forma regular els boscos i prats de tot el país deixant un paisatge verd, carregant d’aigua rieres, aqüífers i salts d’aigua que portaven temps secs. Una bona provisió de cara a l’estiu.

D’aquesta manera,  s’ha acabat pràcticament la sequera que arrossegàvem des de feia 3 anys i mig, temps durant el qual no hem tingut períodes seguits de pluges abundants.

Xifres de l’estat dels pantans

Si ens fixem en l’estat actual dels pantans, veiem que  els de les Conques Internes es troben en el 83,62%  de la seva capacitat a nivell general, gairebé al mateix nivell que fa un any (87,27%). Destaca el més gran de tots, el de Susqueda,  que té una capacitat màxima de 233 hectòmetres cúbics i es troba al 96,82%  de la seva capacitat.

Pel que fa als embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, es troben al 81,57%  de mitjana, millor que fa un any (75,92%). Destaca el més gran de tots, el pantà gegant de Canelles, que té una capacitat de 679,3 hectòmetres cúbics i es troba al 68,04%. El segon embassament més gran és el de Rialb que, amb 403,6 hectòmetres cúbics de capacitat, es troba al 93,71%.

La comarca del Priorat, l’excepció

Estat actual del pantà de Siurana que es troba en sequera
Estat actual del pantà de Siurana que es troba en sequera | Cedida

 

Les pluges han caigut amb abundància a pràcticament tot el país. No obstant, com sempre hi ha excepcions, i aquesta vegada li ha tocat el rebre a la comarca del Priorat i zones properes. De fet, els dos pantans d’aquesta comarca es troben al límit per la sequera que arrosseguen. 

El pantà de Siurana es troba tan sols al 23,74% de la seva capacitat, mentre que el de Guiamets al 19,89%.  Una situació d’extrema sequera que pot provocar el tancament del transvasament d’aigua cap als municipis del Baix Camp, incloent Reus,  per garantir el cabal mínim ecològic del riu Siurana, i inclús que aquest estiu aquests pantans quedin completament secs.