Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un animal autòcton d'Alaska refrescant-se com pot en plena onada de calor

Alaska bat rècords històrics de calor amb nombrosos incendis

Una forta onada de calor ha fet superar rècords des del 1969 i ha causat més de 350 focs forestals, fets evidents de les principals conseqüències del canvi climàtic

Imatge d'un animal autòcton d'Alaska refrescant-se com pot en plena onada de calor
Imatge d'un animal autòcton d'Alaska refrescant-se com pot en plena onada de calor | Twitter

 

Després d’un mes de juny abrasador a Europa, l’Índia i Orient Mitjà, ara li ha tocat el torn a Alaska. Una onada de calor a principis d’aquest estiu va fer batre rècords històrics de temperatura màxima amb uns termòmetres que van arribar a pujar fins a 32,2oC a la localitat d’Achorage, gairebé deu graus per sobre de la mitjana a aquesta època de l’any. El rècord històric fins ara mesurat en aquesta ciutat era de 29,4 oC de l’any 1969, tal com va mencionar el Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units (NWS) en el seu compte de Twitter.

El NWS va informar també que durant el mateix dia, el passat 4 de juliol, es van superar diferents rècords al sud d’Alaska, com per exemple, les estacions de Kenai, Palmer i King Salmon, superant amb escreix els 30 oC. A més, les altes temperatures van propiciar l’aparició de fins a 350 incendis actius, arribant a cremar de manera simultània fins a arrasar unes 28.000 hectàrees.

Aquests rècords a Alaska arriben després dels que varen tenir lloc a Europa a finals del mes passat, on a França, Espanya, Àustria, Suïssa i Alemanya, tal com informaven els seus serveis meteorològics, se superaven màxims històrics de temperatura, sumant més de 300 en total, deixant ben clar les principals conseqüències del canvi climàtic.

Onades de calor i incendis

Les altes temperatures d’aquests últims dies a Alaska han ajudat la formació de grans incendis forestals. De fet, aquest procés també s’ha pogut observar darrerament en altres regions àrtiques, com ara la Sibèria o el nord del Canadà. Estius cada cop més calorosos i secs, provocats per l’escalfament global,  són els principals causants d’aquests incendis forestals. I això, a la vegada, té un efecte directe amb el canvi climàtic, ja que  la combustió d’aquestes grans masses forestals provoca l’emissió a l’atmosfera de grans quantitats de diòxid de carboni, un dels principals gasos causants de l’efecte hivernacle, alimentant així la crisi climàtica.

Un informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) publicat recentment, explica que «el canvi climàtic, caracteritzat per un augment de les temperatures i els canvis en els patrons de precipitació, està augmentant el risc d’incendis forestals i allargant la temporada quan tenen lloc». A part, l’OMM adverteix que els incendis forestals emeten a l’atmosfera contaminants nocius, com partícules en suspensió o gasos tòxics, que poden ser transportats a grans distàncies i empitjorar la qualitat de l’aire de regions llunyanes.

Canvi climàtic: el gran perill per les regions àrtiques

Regions àrtiques, les més properes al Pol Nord, són les que pateixen en especial intensitat els efectes del canvi climàtic. Algunes de les conseqüències més importants de l’escalfament global en aquestes zones són l’augment de la freqüència dels incendis, l’erosió de les costes o el desgel de les glaceres i del permafrost, que és la capa de sòl permanentment congelada.

També et pot interessar...