Imatge d'una rissaga a les Balears fa un temps

Alerta per ‘meteotsunamis’ aquest divendres al Mediterrani

El fenomen també és conegut amb el nom de ‘rissagues’ i pot afectar avui l’illa de Menorca. Els seus efectes són semblants als d’un tsunami però en menor mesura, amb destrosses als ports

L’arribada d’un front provinent del nord d’Àfrica ha fet canviar de forma radical el temps a tota la zona est de la península i també a les Illes Balears, on aquesta borrasca pot provocar fenòmens adversos. En concret, més enllà del que pugui provocar al cel aquesta pertorbació, el perill vindrà del mar, on es poden produir alguns ‘meteotsunamis’, també coneguts amb el nom de ‘rissagues’. 

Concretament, aquest fenomen, que es produeix més sovint durant els mesos d’estiu i pot aparèixer a molts punts de la nostra àrea mediterrània, es dona quan  es produeix un xoc entre altes i baixes pressions, cosa que provoca pujades i baixades sobtades del nivell del mar que poden derivar en greus destrosses als ports, als molls i a instal·lacions, cases i carrers propers al mar. 

Si analitzem bé aquest fenomen, les altes pressions fan que, de cop i volta, el nivell del mar baixi sobtadament uns metres i molts ports es buiden d’aigua amb les embarcacions tocant el fons marí. Pocs minuts després, però, les baixes pressions tornen a imposar-se i l’aigua marina torna de cop al seu nivell normal, sense donar temps a adaptar-se a la situació.

Això provoca una entrada d’aigua molt sobtada amb efectes semblants als que provoca un tsunami,  però clarament en menor mesura. Embarcacions enfonsades, destrosses en morts i molls i carrers inundats transitòriament són les conseqüències més comunes dels ‘meteotsunamis’. Aquests vídeos mostren 'rissagues' l’any 2017 a Ciutadella, a Menorca, i a Campello, a Alacant:

Les 'rissagues' són molt difícils de preveure, especialment pel que fa a la seva intensitat, raó per la qual només s'intueixen segons algunes circumstàncies meteorològiques, especialment quan arriben baixes pressions del nord d'Àfrica, com és el cas. En aquest sentit, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat l'alerta per 'rissagues' a tota l'illa de Menorca per oscil·lacions sobtades del nivell del mar de fins a 0,7 metres.

Mapa d'avisos per aquest divendres que contempla el risc de 'rissagues' a Menorca
Mapa d'avisos per aquest divendres que contempla el risc de 'rissagues' a Menorca | Aemet

 

Pluja de fang, vent i pujada clara de les TºC

Més enllà de les ‘rissagues’, el front provinent del nord d’Àfrica ve carregat de pols en suspensió que fa que, els pocs xàfecs que puguin caure, ho facin acompanyats de fang, cosa que ho deixa tot ben brut. A Catalunya i al País Valencià estem tenint aquest fenomen també aquest divendres. A més, el cel està d’un color marronós amb visibilitat molt dolenta, mentre que el vent del sud fa pujar clarament les temperatures amb calor arreu. 

També et pot interessar...