Imatge d'un arbre caigut pel vent en una carretera catalana

Urgent: Protecció Civil activa l’alerta del pla VENTCAT pel fort temporal de vent que s’apropa a Catalunya

La ventada afectarà especialment tota la meitat sud del territori i viurà el seu punt àlgid divendres

El temps es complica i de valent de cara a les properes hores. L’arribada a Catalunya d’un atípic front fred polar que fa dies que anunciem provocarà una baixada molt brusca de les temperatures, així com nevades abundants a les cotes mitjanes i altes del Pirineu. No obstant, una de les grans notícies d’aquest canvi radical de temps serà el fort temporal de vent de mestral que s’espera a moltes comarques, especialment de la meitat sud del territori, raó per la qual Protecció Civil  ja ha activat l’alerta del pla VENTCAT per la forta ventada que es preveu.

El temporal començarà entre la nit de dijous i la matinada del divendres amb vent que s’anirà accentuant i que viurà el seu punt àlgid al llarg de tot el divendres. Les zones més afectades seran les comarques de Tarragona, les del sud de Barcelona i el pla de Lleida, però també serà una jornada molt ventada a altres zones elevades de tot el territori, cims del Pirineu i a l’Empordà, on la tramuntana també hi manxarà amb força.

Les ràfegues de vent poden superar els 70 o 80 km/h en moltes ocasions, però a les zones més afectades, especialment entre les Terres de l’Ebre i el sud del Camp de Tarragona, així com a l’Alt Empordà, es poden assolir els 100 o 120 km/h, localment més i tot. En definitiva, serà el primer temporal de vent de primera categoria d’aquesta tardor. La zona que se salvarà del fort vent serà l’interior del nord-est.

Crida a la precaució

Com que acabem d’entrar a la tardor  i molta gent encara té el ‘xip’ estiuenc, el més recomanable és assegurar-nos que traiem tendals, testos o altres materials en balcons, terrasses si façanes que puguin caure amb un cop de vent.

En aquest sentit,  Protecció Civil  demana molta precaució  en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes  més fortes  cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent. També es recomana evitar apropar-se a bastides d’obres, tanques o murs durant el temporal, així com molta prudència  si hem de conduir.

Quan acabarà el temporal?

El vent  es mantindrà molt fort la matinada de dissabte, però a partir de llavors, quedarà cada cop més concentrat a l’extrem sud de Catalunya  i a l’Empordà, on hi haurà  ràfegues fortes  al llarg de tot el cap de setmana, mentre que a la resta del territori la situació anirà clarament a millor.