IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Alerten de l’arribada d’una plaga invasora d’un escarabat asiàtic a Catalunya

L’espècie és present en municipis de l’àrea de Barcelona i està provocant la mort de moltes moreres i possibles caigudes de branques a la via pública

Fotografia de l'escarabat-vespa barrinador de les moreres
Fotografia de l'escarabat-vespa barrinador de les moreres | Arxiu

Catalunya compta amb una nova plaga d'una espècia invasora. Es tracta d’un escarabat procedent del nord-est d’Àsia que està provocant danys importants i la posterior mort de les moreres platades en espais públics i privats de municipis de l’àrea de Barcelona.

Així ho determina un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), a càrrec de l’investigador i membre del Departament d’Agricultura de la Generalitat, Víctor Sarto i Monteys, en col·laboració amb l’ajuntament de Barberà del Vallès.

Segons l’estudi, aquesta espècia, el nom de la qual és Xylotrechus chinensis i pertany a la família d’escarabats dels cerambícids, hauria arribat a Catalunya ara fa uns cinc anys a Catalunya a l’interior d’uns palets de fusta. Segons els experts, hi hauria un “risc important” que s’estengui “àmpliament” per Europa. 

Un escarabat en forma de vespa que s’estén pel país

 

A simple vista, aquest escarabat sembla una vespa i ha estat denominat pel mateix investigador impulsor de l’estudi com “escarabat-vespa barrinador de les moreres”. Té una grandària d’entre 15 i 25 mil·límetres amb un estampat groc i negre i fa un brunzit similar al de les vespes quan se sent amenaçat. Prové de països del nord-est asiàtic com ara Xina, Japó, Corea o Taiwan. 

Un cop va arribar a Catalunya, s’hauria estès pels municipis barcelonins de Barberà, Cerdanyola i Badia del Vallès, així com Ripollet, afectant prop de 44 quilòmetres quadrats en els quals està destrossant totes les moreres, quantificats l’afectació dels arbres en un 45%.

Arbres fruiters i vinyes, en perill

Les vinyes i altres arbres fruiters es podrien veure afectats per l'insecte
Les vinyes i altres arbres fruiters es podrien veure afectats per l'insecte | Arxiu
 
Segons s’explica en l’estudi, les larves de l’escarabat podrien afectar també d’aquí poc a arbres fruiters com les pomeres, pereres i les vinyes. Un fet que, segons els experts, podria suposar un “important impacte econòmic” per al sector fructícola o vinícola del país.  

Les larves d’aquest escarabat hivernen en les moreres i emergeixen com a adults al juliol. Com que les larves s’alimenten de la fusta, això fa que el flux de la saba s’interrompi i provoqui la mort dels arbres o d’algunes banques que poden caure sobre la via pública, en parcs i jardins.

Què es pot fer per controlar-lo?

L’estudi, publicat a la revista científica Insects, suggereix possibles mètodes de control per evitar la propagació de l’espècie. Una de les solucions seria talar els exemplars afectats, cosa que s’està duent a terme aquests dies en els municipis afectats.

Una altra opció seria aplicar productes externs que dificultin la injecció de larves a l’escorça dels arbres, així com un insecticida aplicat a la part interna dura de l’arbre que conduiria el verí per tot l’arbre i acabaria provocant la mort de les larves. 


Comentaris

envia el comentari