Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del recinte de Rússia on els animals estan retinguts

Rússia cedeix a les pressions i proposa alliberar la ‘presó de balenes’ aquest estiu

Les entitats ecologistes porten molt de temps pressionant el govern rus perquè alliberi als més de 100 animals que es troben tancats en condicions deplorables entre el gel

Imatge del recinte de Rússia on els animals estan retinguts
Imatge del recinte de Rússia on els animals estan retinguts | Free Russian Whales

 

El govern de Rússia ha posat fil a l’agulla a un dels temes mediambientals que cada cop s’estava inflant més. Es tracta de la coneguda popularment com la ‘presó de balenes’ que es troba al mar d’Ojotsk, a l’oceà Pacífic, i que compta amb més de 100 animals marins que viuen tancats en condicions deplorables en unes piscines plenes de gel. Les entitats ecologistes porten molts mesos pressionant perquè es tanqui el centre i ara Rússia ha cedit a les pressions i proposa alliberar gran part dels exemplars a l’estiu. 

Els ecologistes havien presentat moltes denúncies i el conflicte havia arribat a uns extrems que ha obligat al mateix president rus, Vladimir Putin, a moure fitxa, ordenant al govern que trobés una solució a la situació amb el Centre d’Adaptació de Mamífers Marins. Les instal·lacions compten amb 87 belugues, 11 orques i 5 cries de morsa, la majoria de les quals tenen malalties, es troben en males condicions i pateixen les baixes temperatures en captiveri. 

Imatges de les petites piscines on viuen els cetacis
Imatges de les petites piscines on viuen els cetacis | Twitter

 

Alliberar-les a l’hivern les podria matar

La decisió del govern rus d’alliberar el cetacis a l’estiu la va anunciar el ministre de Recursos Naturals, Dimitri Kobilkin, que va justificar que l’alliberació no es put a terme ara perquè amb les condicions hivernals seria «condemnar els animals a la mort». En declaracions a l’agència RAI Nóvosti, el polític va dir que, un cop arribi a l’estiu, aquest procediment «es pot i s’ha de fer» perquè és «la millor opció», tot i que, segons ell, les condicions en captiveri són «bones».

Les continues pressions ecologistes no només han aconseguit el seu objectiu, sinó que mesos enrere van assolir un dels grans reclams, que era que el centre frenés les vendes a aquaris i dofinaris de la Xina a canvi de molts milions de dòlars. 

Condicions deplorables i posada a punt per la llibertat

Segons els científics, les males condicions sanitàries i l’amuntegament dels cetacis han fet que els animals tancats al centre estiguin majoritàriament malalts, rodejats de gel del cru hivern i amb una falta d’espai molt important. Una situació que fa que els animals pateixin hipotèrmia.

L’alliberació d’aquests animals marins tindrà un cost de 3 milions de rubles per cada animal, el que equival a més de 40.000 euros, segons dades de l’Institut Oceanogràfic Vniro de Rússia. Entre les despeses, hi ha el trasllat individual de cada exemplar i l’adaptació a la vida en llibertat per part d’un equip d’especialistes.