Amplien a 60 les zones de vigilància del mosquit tigre a Barcelona

La campanya s’allargarà fins el novembre posant especial atenció en barris més vulnerables coma ara Gràcia

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb) ha començat el desplegament del programa de vigilància i control de mosquit, en especial el tigre, ampliant les zones de control a 60 a tota la ciutat. La campanya durarà fins el novembre i comptarà també amb ajuda ciutadana aper dur a terme aquesta tasca.

Des del Centre d’investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf)  s’assegura que es treballa en zones de risc o més vulnerables per la proliferació d’aquest insecte. Un dels punts més crítics en aquest sentit és el barri de Gràcia, concretament al Park Güell i al parc de la Creueta del Coll. 

L’Aspb du a terme aquest pla des de l’any 2004 i gestiona unes 130 incidències anuals per culpa d’aquest insecte, tot i que l’aplicació mòbil «Mosquito Alert» a l’abast de tothom ha suposat que l’any 2017 es rebessin més de 150 informes a la capital catalana. 

Compte amb els jardins, balcons i horts

Els consells que els experts llancen a la ciutadania és que, si tenen patis, jardins, horts i balcons amb plantes, per exemple, s’han de prendre mesures per no facilitar la reproducció d’aquest mosquit, ja que diposita els ous on s’acumula aigua estancada, com ara testos.

De fet, es dona el cas que en aquests punts de titularitat privada és on es localitzen la majoria de focus d’aquest insecte, raó per la qual es fa una crida a la col·laboració ciutadana.

Mosquits invasors

Els mosquits provinents de zones tropicals són invasors a Catalunya
Els mosquits provinents de zones tropicals són invasors a Catalunya | Arxiu

 

La vigilància del mosquit tigre es du a terme tot l’any, però a l’estiu s’incrementen els controls sobre la possible arribada d’altres mosquits invasors i que puguin transmetre malalties, com per exemple l’Aedes aegypti, que ja s’ha localitzat a punts de Madeira, a Portugal, o inclús a les illes Canàries.

També s’han detectat exemplars de mosquit de febre groga de forma puntual a les Canàries, mentre que l’any passat a Catalunya es van registrar 62 casos de Dengue, 24 de Zika i 9 de Chikungunya,  el 30% dels quals a Barcelona.

Per aquesta raó, s’augmenta la vigilància a zones de risc, com ara els hospitals, on poden arribar viatgers contagiats d’alguna malaltia exòtica. A més, l’Aspb també du a terme tallers educatius per a alumnes d’educació secundària per conscienciar i informar sobre la detecció del mosquit tigre.