IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Almenys 6 de cada 10 animals salvatges han desaparegut de la Terra els últims 44 anys

La organització mediambiental WWF ha presentat el seu informe Planeta Viu del 2018 on critica l’extinció massiva dels animals a causa de les activitats humanes que esgoten la sostenibilitat del món.

El 60% dels animals vertebrats del món han desaparegut als últims 44 anys
El 60% dels animals vertebrats del món han desaparegut als últims 44 anys | Arxiu

El prestigiós Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF), una organització que vetlla per a la protecció de la biodiversitat terrestre, ha publicat fa pocs dies l’anàlisi i els resultats de la situació actual de la fauna al món. L’informe Planeta Viu d’aquest any (hi ha una publicació cada dos anys) denuncia que la biodiversitat està molt amenaçada al planeta per culpa de la pressió humana. 

Segons aquest estudi, el nombre de peixos d’aigua dolça s’ha reduït un 80%, la fauna marina està molt amenaçada per la pesca intensiva i l’abocament de plàstics als oceans i sis de cada 10 exemplars d’ocells, mamífers, amfibis i rèptils han desaparegut en els darrers 44 anys.

A més, l’organització ecologista considera que la cinquena part de la selva de l’Amazones ha estat destruïda per a l’explotació dels seus recursos els últims 50 anys i que la meitat del corall del planeta també ha estat arrasat. Tots aquests fets provoquen una gran preocupació a l’entitat que vol transmetre als governs i a la ciutadania, perquè l’estat actual de la natura està en un nivell crític desconegut per primera vegada en centenars de milers d’anys.

El sistema de consum humà està esgotant la vida del planeta

L'activitat humana ha malmès en 30 anys la meitat dels coralls del planeta
L'activitat humana ha malmès en 30 anys la meitat dels coralls del planeta | Caitlin Seaview Survey

 

Al ritme que la humanitat s’alimenta, obté combustible i finança les seves societats i economies, està aniquilant la recuperació de la naturalesa i els serveis del planeta que subministra a l’home. Tot i això, WWF destaca «les oportunitats que encara tenim per actuar i l’urgent necessitat que la comunitat global reconsideri i redefineixi col·lectivament com valora, protegeix i refà la natura».

L’entitat reconeix els dos principals culpables del proper desastre ecològic a escala planetària: la sobreexplotació dels recursos naturals i la agricultura intensiva. Afegeix l’informe que els éssers humans estan posant en risc la pròpia economia retallant la cadena tròfica natural, ja que per exemple eliminant les abelles i altres insectes pol·linitzadors, la societat humana perd el treball dels insectes que és un estalvi econòmic de més de 500.000 milions d’euros per a la producció mundial d’aliments.

Amenaçar al medi ambient, la seva fauna i la sostenibilitat, significa que a mig o llarg termini els humans provocarem una crisi econòmica valorada en 110 bilions d'euros, a l'any. WWF argumenta la importància de la naturalesa per mantenir la biodiversitat, la integritat ecològica i el desenvolupament i benestar humà, i ofereix un pla de ruta concret per canviar la dinàmica de la pèrdua de biodiversitat.

Caldria canviar el ritme de consum per aconseguir un desenvolupament sostenible

Segons l'informe Planeta Viu d'enguany, «l'activitat humana afecta greument els hàbitats i els recursos naturals dels quals depenen la vida silvestre i la humanitat». Les dades aportades evidencien que el medi ambient i el desenvolupament humà han de coincidir si es vol construir un futur sostenible per a tothom.

El mateix informe destaca l'oportunitat que té la comunitat global per protegir i recuperar la natura al 2020, un any amb cert marge al qual s'espera que els líders mundials revisin els acords mediambientals com l'Acord de Paris i el Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB).

El pla del Fons Mundial per a la Naturalesa exposa la necessitat d’una cooperació entre les empreses i els governs, per a que «es mobilitzin i compleixin un acord potent i elaborat per la natura i les persones, en el marc del CDB, que impulsi l'acció pública i privada per protegir i restaurar la biodiversitat a nivell mundial, i canviï la tendència devastadora».


Comentaris

envia el comentari