Apareix el primer rusc de vespa asiàtica a Mataró

Aquesta espècie invasora del sud-est asiàtic que depreda l’abella de la mel s’està estenent per tot Catalunya a gran velocitat

El rusc de vespa asiàtica trobat a Mataró
El rusc de vespa asiàtica trobat a Mataró | ACN

Mataró ha detectat el seu primer rusc de vespa asiàtica. Concretament, s’ha detectat a la façana d’un bloc de pisos del barri de la Llàntia, sent el primer punt de la capital del Maresme on aquesta espècie invasora s’instal·la.

Un cop es va detectar aquest niu, l’ajuntament de Mataró va ordenar retirar-lo aquest passat dimarts al vespre, d’acord amb el protocol establert per la Generalitat en aquests casos. Va ser una empresa especialitzada la que va injectar un insecticida al niu per eliminar les vespes i poder despenjar el rusc amb seguretat i procedir a la seva posterior destrucció.  

La vespa asiàtica, una espècie invasora a Catalunya

Punt on s'ha localitzat el rusc de Mataró
Punt on s'ha localitzat el rusc de Mataró | ACN

 

La vespa asiàtica és una espècie invasora a Catalunya provinent del sud-est asiàtic que és molt nociva pel nostre ecosistema ja que, tot i no ser més agressiva i més perillosa per a les persones que les vespes autòctones, depreda l’abella de la mel, espècie autòctona i molt important en el nostre país.

La seva arribada a Europa es remunta a l’any 2004, quan va arribar al port de Bordeus, a França, dins d’un contenidor d’un vaixell provinent de la Xina. Posteriorment, es va estendre per tot el sud de França i tres anys més tard ja s’estimava que hi havia milers de nius pel país.

Extensió de la vespa asiàtica per Catalunya

A Catalunya, el primer rusc es va detectar l’any 2012, i des de llavors l’espècie s’ha estès per diverses comarques de tot el país, especialment de la meitat nord, tot i que també han aparegut ruscs a zones de Tarragona. A la mateixa ciutat de Barcelona ja s’ha detectat aquest any el primer niu i molts municipis de l’àrea metropolitana estan afectats per la presència d’aquest animal.

La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat. És bastant més gran que la vespa europea, i les obreres fan 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres.

  


Comentaris

envia el comentari