Aquest any la Nit de cap d'any tindrà un segon més

La sincronització dels rellotges atòmics afegirà 1 segon més a l'últim minut de l'any que tindrà 61 segons

La Nit de cap d'any tindrà un segon més aquest any | cedida

La creació dels rellotges atòmics fa més de 50 anys va permetre mesurar el temps d'una manera molt precisa, però hi ha un patró que depèn d'aquesta mesura, la rotació de la Terra. Entre un i l'altre no sempre van totalment sincronitzats, i és per aquest motiu que aquest any la Nit de cap d'any s'afegirà un segon més.

L'últim minut del 31 de desembre tindrà 61 segons per compensar les petites variacions en la duració del dia que es van acumulant i que produeixen un descompassament entre el temps en el qual es basen els rellotges atòmics i el període de rotació de la Terra. El segon s'afegirà a tot el món l'últim dia de l'any a les 23:59:59 del Temps Universal Coordinat (UTC, per les seves sigles en anglès). Per aquest motiu, s'afegirà de forma extraordinària el segon 23:59:60 i després es passarà a les 00:00:00 hores.

A Madrid, Berlín, París o Roma l'hora oficial és UTC+1h, per tant aquest canvi es produirà a la una de la matinada. Per altra banda a ciutats com Lisboa, Londres o les Canàries, on l'hora oficial coincideix amb el Temps Universal Coordinat, el canvi serà just en el moment de menjar els raïms, per tant la Nit de cap d'any serà un segon més llarga en aquests punts.


Comentaris

envia el comentari