Aquest diumenge a la nit arriba la pluja d’estrelles més important de l’any

Les conegudes com a llàgrimes de Sant Llorenç arriben al seu punt àlgid i són sens dubte l’esdeveniment més destacat del calendari astronòmic de l’agost

Un dels fenòmens astronòmics més esperats i espectaculars de l’estiu és, sens dubte, la pluja d’estrelles dels Perseids. Aquests meteors, coneguts com a llàgrimes de Sant Llorenç perquè coincideix amb aquest dia, tenen el seu punt àlgid aquest diumenge 12 d’agost a la nit, però van caient ja des de mitjans de juliol i duren fins a finals d’agost. 

Es calcula que, la nit del 12 d’agost, cauran una mitjana de 90 estrelles fugaces per hora,  partícules provinents del cometa Swift-Tuttle que impactaran a l’atmosfera terrestre. Aquest any tenim un al·licient per poder-les veure millor, i és que coincideixen amb la lluna nova i, per tant, el satèl·lit no il·luminarà el cel, cosa que sempre redueix la visió de les estrelles.

Els millors llocs per veure aquesta espectacular pluja d’estrelles són punts fora de zones urbanes, principalment en grans extensions de prats, pobles poc il·luminats, a la muntanya o a alta mar. Els ingredients són perfectes i només cal creuar els dits perquè la meteorologia ens respecti  per gaudir de les llàgrimes de Sant Llorenç.

Quin temps tindrem la nit de diumenge a dilluns?

 
Els núvols poden fer la guitza en alguns punts
Els núvols poden fer la guitza en alguns punts | Arxiu

 

Sembla que no tot Catalunya tindrà la mateixa sort a nivell meteorològic per veure la pluja d’estrelles. Creuaran bandes de  núvols alts i prims en general i la nuvolositat serà més abundant entre Tarragona, Lleida, Interior i Pirineu.  On menys núvols hi haurà serà entre les comarques de Girona i Barcelona, tot i que també hi acabaran arribant amb el pas de les hores. 

A les comarques de Tarragona i Lleida i a molts punts del Pirineu, on hi haurà més núvols que poden fer molt la guitza, inclús hi haurà ruixats i tempestes  a l'interior que poden arribar a més zones al llarg de la nit. 

Altres cites amb el cel

L'eclipsi de sol no serà visible des de Catalunya
L'eclipsi de sol no serà visible des de Catalunya | Arxiu

 

 

L’agost és, sens dubte, un dels millors mesos de l’any per observar i gaudir de l’espectacle que ens ofereix el cel en les nits estrellades d’estiu. El calendari astronòmic, com no podia ser d’una altra manera, estarà marcat per les famoses llàgrimes de Sant Llorenç, però hi ha  altres cites ineludibles  a tenir en compte.

Destaca un eclipsi parcial de sol que tindrà lloc el dia 11 d’agost i que es podrà veure des del nord d’Europa i al nord-est d’Àsia. Això es dona quan la lluna s’interposa entre la Terra i el Sol, però en aquesta ocasió l’alineació dels tres elements no serà 100%, raó per la qual l’eclipsi serà parcial. 

asd
asd | asd

 

En aquest cas, a Catalunya no serà visible, a diferència de l’eclipsi de lluna del passat 27 de juliol, que va ser total a casa nostra.

Cal destacar també que, com ve passant des del solstici d’estiu a finals de juny, els dies es van escurçant a mesura que avança l’estiu. D’aquesta manera, aquests primers dies d’agost tenim unes 14 hores i 25 minuts de dia, però cada jornada aquesta xifra es redueix entre 2 i 3 minuts. D’aquesta manera, el dia 31 d’agost ja només tindrem 13 hores i 16 minuts de dia. 

La tercera lluna plena de l’estiu, a final de mes

La lluna plena d'agost es veurà a final de mes
La lluna plena d'agost es veurà a final de mes | Arxiu

 

Pel que fa a la tercera lluna plena de l’estiu, la tindrem a finals de mes, concretament el 26 d’agost. Sortirà a les 20:51h per l’est i es pondrà per l’oest a les 06:54h de l’endemà. Coincidirà pràcticament amb l’apogeu, que és la distància màxima entre el satèl·lit i la Terra, i per tant no tindrem superlluna. De fet el perigeu, que és la distància mínima entre els dos elements, coincidirà amb la lluna nova i les llàgrimes de Sant Llorenç.