IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

URGENT

🚑 La pandèmia segueix fora de control a Espanya amb 13.873 nous contagis

Aquesta nit podrem veure la pluja d’estels dels alfa-Centàurids

No és una de les pluges d'estels més espectaculars però sí una de les que deixa uns bòlids més brillants al cel

És l'única pluja d'estels del mes de febrer. | Cedida

El febrer és un mes de l'any amb poca activitat pel que fa a pluja d'estels, però la dels alfa-Centàurids és de les que deixa veure uns meteors més brillants al cel. Aquesta nit del 7 de febrer arriba al seu punt màxim.

La pluja d'estels dels alfa-Centàurids es poden observar des del 28 de gener fins al 21 de febrer, però és aquesta nit del 7 de febrer quan arriben al seu punt de màxima activitat. Avui a les 00.30 UTC (les 2.30 hora oficial del nostre territori) els alfa-Centàurids arribaran al seu punt màxim deixant veure al voltant de 6 meteors/hora; no és una pluja d'estels que destaqui per la seva activitat, tot i que alguns anys ha arribat a deixar fins a 25 meteors/hora. La característica especial d'aquesta pluja d'estels és la brillantor que deixen els meteors, pràcticament semblant a un bòlid.

Per observar aquesta pluja d'estels haurem de buscar la constel·lació de Centaure. Des de l'hemisferi nord només podem veure part d'aquesta constel·lació pròxima l'horitzó a partir de mitjanit. La Lluna és un factor determinant per poder veure millor o pitjor aquest fenomen. Aquest any la Lluna s'amagarà a les 5.30 hora local del nostre territori, per tant aquest serà el millor moment per poder observar la pluja d'estels. Abans d'aquesta hora la Lluna ocuparà el cel i estarà visible al 80% i això dificultarà notablement poder veure aquests meteors. La nuvolositat també serà un factor clau, ja que s'espera una matinada amb cel força ennuvolat, i fins i tot possibilitat d'algunes pluges, a les comarques de Girona i de la costa de Barcelona.

Consells principals per poder veure millor la pluja d'estels:

  • Buscar un lloc allunyat de la contaminació lumínica de les ciutats.
  • Portar roba d'abrigar o fins i tot un paraigua, ja que poden registrar-se alguns ruixats a les comarques de Girona i Barcelona.
  • No cal portar prismàtics o telescopi perquè els meteors seran visibles a simple vista.

Comentaris

envia el comentari