La política de Trump acaba amb els emblemàtics arbres de Josuè a Califòrnia

El tancament parcial del govern, el ‘shutdown’, va provocar l’abandonament temporal de les tasques de vigilància i manteniment del parc, moment que els vàndals van aprofitar per destrossar els arbres

Imatge d'un dels arbres tombats pels vàndals al parc | Getty

Greu notícia mediambiental la que ens arriba des dels Estats Units (EEUU), on el Parc Nacional dels Arbres de Josuè, ubicat a l’estat de Califòrnia, ha patit una autèntica massacre amb la destrucció de molts dels seus emblemàtics arbres. La principal causa d’aquesta situació ha estat la política de l’actual president del país, Donald Trump, que va sumant així desastres mediambientals en el seu govern.

Els fets es remunten al tancament parcial del govern nord-americà, conegut com a ‘shutdown’, imposat per Trump. Aquesta mesura va fer que els responsables del parc es veiessin obligats a tancar les instal·lacions i els accessos al parc, ja que la falta de personal i mitjans derivada de la tallada de l’aixeta governamental feien inviables aquestes tasques. Per tant, la zona va quedar totalment desprotegida i sense vigilància, cosa que van aprofitar els vàndals per destruir part de la riquesa natural del parc californià. 

Incivisme i vandalisme amb final fatal

Sense vigilància a dins del parc, molta gent va aprofitar per entrar a la zona conduint amb els seus vehicles pels deserts protegits lluny de les carreteres, cosa que està prohibida perquè es destrueix la flora i fauna, i també hi havia un volum de gent i d’animals domèstics molt gran que ha provocat danys a la zona. 

No obstant, la part més greu se la van endur nombrosos exemplars d’arbres de Josuè, que donen nom al parc. Els vàndals van tirar al terra aquests espectaculars i històrics arbres, molts d’ells centenaris, causant una greu destrucció irreparable.   

«La gent acampava a sota dels arbres i hi arribava conduint, creuant el desert verge, que està totalment prohibit», lamenta el superintendent del parc, David Smith, que assegura que la gent agafava dreceres per arribar a l’arbre més conegut d’aquesta àrea.

Imatge del parc abans de patir els atacs dels vàndals
Imatge del parc abans de patir els atacs dels vàndals | Arxiu

 

Caldran 200 o 300 anys per recuperar els danys causats

L’arbre de Josuè, conegut amb el nom científic ‘Yucca brevifolia’, creix molt lentament i tarda molts anys a aconseguir imposar una imatge tan espectacular com la que presenta el Parc Nacional d’Arbres de Josuè de Califòrnia. Per aquesta raó, la pèrdua d’aquests exemplars icònics i centenaris destruïts pel vandalisme fa que els danys siguin irreparables, ja que els experts calculen que caldrien entre 200 i 300 anys per tenir exemplars similars als que s’han perdut. 

A més, el canvi climàtic no juga gens a favor per fomentar el creixement de la mateixa flora a la zona, cosa que, en certa manera, també  recau en les polítiques mediambientals de Trump. Aquest parc està ubicat en una zona desèrtica de Califòrnia que inclou parts dels deserts del Colorado i Mojave. L’afluència de visitants és molt gran, raó per la qual la zona està molt protegida. Malauradament, qualsevol deixadesa de l’àrea fa que els vàndals es llencin en massa a destruir la flora.  


Comentaris

envia el comentari