Arriba una onada de calor amb fins a 40º en alguns punts

L’episodi començarà aquest dimecres i s’allargarà ben bé fins dimarts, amb temperatures extremes arreu

La calor serà extrema els propers dies
La calor serà extrema els propers dies | Arxiu

Aquests propers dies tindrem les temperatures més tòrrides del que portem d’estiu. L’onada de calor que arriba aquest dimecres, coincidint amb el primer dia del mes d’agost, farà pujar els termòmetres fins els 40º o, inclús, es superarà aquesta xifra en alguns punts de l’interior. 

L’episodi començarà dimecres i s’allargarà, com a mínim, fins el dimarts 7 d’agost amb un ambient tòrrid que tindrà el seu punt àlgid el cap de setmana. Gran part del país es situarà pel damunt dels 35º, mentre que inclús a la costa la calor serà insuportable. Tot plegat amb sol arreu i alguns xàfecs de tarda al Pirineu.

Calor extrema però no excepcional

L'onada de calor s'allargarà ben bé fins dimarts vinent
L'onada de calor s'allargarà ben bé fins dimarts vinent | Arxiu

 

L’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica farà que les temperatures es disparin els propers dies, especialment a l’est i centre de la península ibèrica. A Catalunya farà molta calor amb valors extrems enl’episodi càlid més llarg de l’estiu, tot i que sembla que no s’assoliran xifres extraordinàries. 

Mapa de temperatures màximes molt altes previstes per dimecres
Mapa de temperatures màximes molt altes previstes per dimecres | Meteocat

 

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja ha activat alertes per calor extrema els propers dies a gran part de les comarques de Barcelona i Girona i també al pla de Lleida. De fet, serà a partir de divendres i el cap de setmana quan més comarques entraran en alerta.

En general, s’esperen entre 35º i 40º a l’interior, especialment a Ponent i a la vall de l’Ebre, on es poden superar lleugerament aquestes xifres, y inclús al litoral els termòmetres es mouran entre els 30º i 35º. 

Consells per combatre la intensa calor

La calor serà molt intensa a tot el país aquests dies
La calor serà molt intensa a tot el país aquests dies | EFE

 

Davant l’episodi de calor que viurem al llarg dels propers dies, la Generalitat dona aquests consells per combatre les altes temperatures i no tenir ensurts:

  • Cal hidratar-se molt sovint, bevent força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, millor realitzar-les en les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja comença a marxar.
  • Convé que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • És molt recomanable que les persones que surten a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho facin en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que, a diferència dels adults, nens i nenes i persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en un indret com ara un centre comercial o un equipament com, per exemple, una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.
Cal buscar llocs on refrescar-se els propers dies
Cal buscar llocs on refrescar-se els propers dies | Arxiu

 

Nits d’insomni

L’onada de calor també provocarà que les nits sigui de molt mal dormir a molts punts del país, especialment a la costa. En general, les mínimes es mouran entre els 20º i els 25º. Si volem una mica de fresca haurem d’anar a alta muntanya, tot i que els valors també seran alts per l’època.

Quan acabarà la calor?

Els mapes meteorològics indiquen que, a partir de dimarts de la setmana que ve, les temperatures iniciaran un descens. No obstant, encara queden dies per confirmar aquest extrem. En tot cas, sembla que la calor no patirà cap canvi brusc i seguirà amb nosaltres força dies, tot i que amb valors més normalitzats.


Comentaris

envia el comentari