Un asteroide amb forma de calavera passarà prop de la Terra aquest novembre

Va ser descobert el dia de Halloween de 2015 i la seva estranya figura fantasmagòrica va suggerir batejar el cometa com a carabassa o roca «disfressada de mort»

Imatge del cometa calavera TB145
Imatge del cometa calavera TB145 | NASA

Estem acabant el pont de Tots Sants i la nit màgica i festiva de Halloween segurament seguirà provocant records divertits, i encara arriben notícies extravagants relacionades amb la temàtica d’aquella nit. Continuen havent festes de disfresses i túnels del terror a molts locals de festa de casa nostra aquest cap de setmana i volem també ajudar a crear un ambient terrorífic amb la següent informació.

Aquesta setmana que ve passarà prop de la Terra un asteroide que mesura una mida considerable. Es diu TB145 i fa entre 200 i 840 metres. És un cometa el qual no hem de patir que impacti contra la Terra, però sí que ha cridat molt l'atenció als seus descobridors pel seu aspecte.

Un cometa còsmic que té la forma d'una calavera

A partir d'unes imatges publicades el 2015 pel Radiotelescopi d'Arecibo, a Puerto Rico, es pot apreciar la figura estranya de l'asteroide. Tant els astrònoms com els aficionats a aquesta ciència estan d'acord a comentar que el cometa s'assembla a una calavera galàctica.

Els astrònoms de la NASA en diuen «la gran carabassa» pel fet que la seva primera observació va coincidir amb el 31 d'octubre de 2015, la vigília de Halloween. L'asteroide va passar a uns 480.000 quilòmetres de l'òrbita terrestre i Kelly Fast, membre de la NASA, va declarar entre bromejant i seriosament aleshores «que les dades indiquen que es tracta d'un cometa mort... disfressat de calavera».

Si el lector ha vist alguna pel·lícula de la saga Harry Potter, l'ajudarà a imaginar-se el cometa TB145 com el cap de fum i boira que apareixia quan s'invocava Lord Voldemort, que és la Marca Tenebrosa.

Fast parlava de debò quan el considerava un cometa mort, perquè s'ha comprovat que aquest asteroide ha perdut tots els materials sòlids i gasosos que es desprenen del seu nucli. Sense cua de gasos, denominat coma, els científics han declarat 'mort' el TB145.

L'asteroide calavera fregarà la Terra el proper 11 de novembre i es podrà veure amb un telescopi petit
L'asteroide calavera fregarà la Terra el proper 11 de novembre i es podrà veure amb un telescopi petit | Daily Express

 

L'asteroide ‘fantasma’ fregarà el cel de la Terra l'11 de novembre

Aquest any, el cometa passarà a una distància de 38 milions de quilòmetres respecte el nostre planeta, una distància molt major que el mig milió de km de l'any del seu descobriment. El dia que estarà més a prop és l'11 de novembre i els experts informen que els observadors aficionats que vulguin veure’l necessitarien almenys un petit telescopi per observar-lo.

Paul Chodas, del laboratori Jet Propulsion a Califòrnia, explicava aquesta setmana passada als mitjans nord-americans que el cometa no té cap risc d'impacte a l'atmosfera i la próxima vegada que s’acostarà a la Terra serà durant el mes d'agost del 2027.


Comentaris

envia el comentari