Un grup d'astrònoms hongaresos confirmaria l'existència de tres llunes al voltant de la Terra

Un estudi publicat a la Reial Acadèmia d'Astronomia demostra la presència de dos satèl·lits de pols que giren al nostre planeta, a més de la Lluna, a uns 400.000 quilòmetres

La Lluna té dos veïns pseudo-satèlits que superen la mida de la Terra
La Lluna té dos veïns pseudo-satèl·lits que superen la mida de la Terra | Arxiu

Allà pels volts dels anys 60 els astrònoms van observar dues taques que semblaven estiguessin girant en òrbita al voltant de la Terra, com la Lluna, però fins ara ningú havia estat capaç de verificar de ciència certa aquest descobriment.

Segons les dades que han publicat dos hongaresos a la revista mensual de la Reial Acadèmia britànica d'Astronomia, són dues grans masses de pols que es troben a 400.000 quilòmetres de la Terra, poc més enllà que nostra Lluna que està a uns 385.000 quilòmetres. Són enormes, mesuren prop de 100.000 por 70.000 quilòmetres cadascuna, tal com informa Infobae.

L’existència d'aquestes llunes amagades significarà diversos problemes per als projectes futurs d'exploració espacial de les principals agències espacials del món, ja que encara que no siguin unes llunes massisses, no es poden creuar i redueixen la via de sortida a l’espai. El 1961, un astrònom polonès ja havia identificat aquestes masses de pols, molt tènues i misterioses.

Els Núvols de Kordylewski envolten el planeta Terra com a dues llunes de pols

El nou estudi ha confirmat que els núvols de Kordylewski són estables i giren al voltant de la Terra
El nou estudi ha confirmat que els núvols de Kordylewski són estables i giren al voltant de la Terra | Royal Academy of Astronomy

 

Els autors del treball, Judit Slíz-Balogh i Gábor Horváth de la Universitat de Budapest, han explicat a National Geographic que «és molt difícil detectar els Núvols de Kordylewski per culpa la llum de les estrelles, la llum zodiacal i el reflex de la llum que envia el nostre planeta». Reben aquest nom a partir del seu descobridor.

Durant molt temps els astrònoms les havien ignorat perquè no hi havia tecnologia per observar-los correctament i molt pocs n’havien sentit a parlar. Tot i així, quan ara s’hauria comprovat que giren al voltant de la Terra, els dos astrònoms hongaresos animen a la comunitat científica que reconeguin que el nostre planeta té dos pseudo-satèl·lits al costat de la Lluna.

Són dos dels objectes còsmics del Sistema Solar més difícils de trobar

Tot i que els núvols superen diverses vegades la mida de la Terra, es calcula que les partícules que les componen mesuren 1 micró de circumferència, la mil·lèsima part del mil·límetre. La llum del sol que es reflecteix en elles les fa il·luminar dèbilment, per aquest motiu s'han mantingut ocultes en la foscor de l'espai perquè són notablement petites.

Per situar aquestes pseudollunes, van seguir els passos de l'astrònom polonès Kazimierz Kordylewski que coneixia unes zones de l'espai on podria amagar-se una altra lluna. Un cop localitzats aquests punts favorables, l'equip hongarès va utilitzar diversos filtres de polarització aplicats al telescopi per poder-los enregistrar. Així van poder fotografiar la llum disseminada que les partícules de pols dels núvols reflectien.


Comentaris

envia el comentari