IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Augmenten les plagues de xinxes per les mercaderies i la falta d’inspeccions

Així ho alerta en un comunicat l’empresa Ezsa de sanitat ambiental i control de plagues. L’increment del turisme i els viatges també contribueixen a empitjorar la situació

Les xinxes es troben sobretot als llits
Les xinxes es troben sobretot als llits | Arxiu

La globalització ens permet tenir a l’abast productes i oportunitats que anys enrere eren pràcticament impossibles d’aconseguir, però també té conseqüències negatives. Una d’elles és el fet que les plagues de xinxes estan augmentant a Catalunya per culpa, principalment, del trànsit de mercaderies i la falta d’inspeccions. 

Així ho alerta en un comunicat l’empresa Ezsa de sanitat ambiental i control de plagues amb seu a Barcelona. «Es tracta d’una plaga que estava pràcticament extingida des de l’any 1950», explica el responsable de Sistemes Integrats Ezsa, Ignacio Santamarta, que atribueix directament el retorn dels xinxes a la globalització.

La picada de les xinxes és molesta
La picada de les xinxes és molesta | Arxiu

 

El turisme també empitjora la situació

Segons explica l’empresa en el mateix comunicat, més enllà del trànsit de mercaderies, aquest augment de les plagues de xinxes té també una relació directe amb el turisme i l’increment dels viatges de la ciutadania. Els equipatges contaminats i la falta d’inspeccions contribueixen a que moltes maletes i viatgers transportin aquests petits insectes sense pràcticament adonar-se’n.

Malgrat que s’elimini una plaga de xinxes, l’empresa alerta que hi ha moltes possibilitats de patir-ne una altra, ja que hi ha moltes zones de l’habituació que en són vulnerables. En aquest sentit, Santamarta demana revisar amb especial atenció les robes del llit, els capçals o els somiers, mentre que posa especial èmfasi en hotels i cases de lloguer, molt freqüentats per turistes vinguts de diferents països.

També et pot interessar: La vespa asiàtica, la perillosa plaga que està envaint Catalunya

Les xinxes, uns insectes molt semblants a les puces

Les xinxes són uns insectes molt semblants a les puces que són molt freqüent en ambients domèstic, especialment als llits, i que habiten en climes força temperats per tot el planeta. La seva picada deixa una petita marca blanca i pot provocar molèsties amb picor i cremor a la zona afectada durant hores.

Davant d’aquesta problemàtica amb plagues que van en augment, l’empresa Ezsa ha anunciat que ha posat en marxa la campanya ‘Sin Chinches’, que consistirà en oferir tractaments de forma gratuïta a les entitats sense ànim de lucre que ho demanin. La iniciativa és vàlida fins el 30 d’abril.     


Comentaris

envia el comentari