Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La temperatura a l'estiu ha pujat 2,5 ºC a Catalunya des del 1950

En tot aquest període els deu registres més càlids s’han donat els últims 25 anys. Les pluges han disminuït amb sequeres cada vegada més severes

La calor és cada vegada més extrema a Catalunya | Arxiu

 

La pujada de la temperatura ha sigut notablement elevada en els darrers 69 anys a Catalunya i noves dades indiquen que des de l’any 1950 ha augmentat 2’5 ºC de mitjana al territori durant l'estiu, essent un ascens de 1,6º en el global del període. Així ho indica el Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). En aquest document reflecteix moltes dades dels 23 casos d’anàlisi i estudi de la temperatura entre el 1950 i el 2018.

Un exemple d’aquesta situació extrema la trobaríem a l’any 2016, quan es va registrar una temperatura d’un grau més elevada respecte el període d’anys 1981-2010. A més, aquest registre va ser la màxima diferència en vers a aquest període d’anys. Durant aquests 69 anys, els deu més càlids s’han registrat en els darrers 25 anys, coincidint amb l’increment de l’escalfament global.

La tendència de l’evolució de la temperatura per al període 1950-2018 és més acusada per als mesos d’estiu, així com en les temperatures diürnes (en ambdós casos, dades per sobre de la mitjana). En conjunt, l'ascens ha estat de  0,25º cada dècada. 

Aquest context ens porta a parlar d’un augment de la freqüència del nombre de dies càlids, dies de calor, dies d’estiu, nits càlides, nits tropicals, amplitud tèrmica anual i l’indicador de la durada de la ratxa càlida. Com a exemple, a partir de l’any 2018 s’han elevat encara més el nombre de casos que implica que hi hagi aquest augment dels 2’5 ºC.

Mapa de la variació de la temperatura mitjana a Catalunya (1950-2018)
Mapa de la variació de la temperatura mitjana a Catalunya (1950-2018) | Meteocat

 

Més sequeres i cada cop més severes

La tendència de la pluviometria ha sigut negativa per al període 1971-2018 a Catalunya. Les sequeres han augmentat i cada vegada són més severes per aquest període. No obstant, no hi ha moltes dades registrades pel que fa a la precipitació, ja que els aparells de mesura són més sofisticats i per tant, fa menys anys que existeixen que els termòmetres, llavors aquesta tendència no queda tan clara respecte la temperatura.

En el cas de la precipitació també trobem anys excepcionals. Per exemple, l’any 2018 va ser el segon any més plujós des de mitjans del segle passat, es va acumular a Catalunya un 49% més de precipitació que la mitjana del període 1981-2010. Destaca especialment  la tardor d’aquell any que va ser un 80% més plujosa respecte la mitjana d’aquesta estació.

Malgrat aquestes extraordinàries dades de l’any passat, la tendència general ha estat negativa respecte el mateix període, ja que cada deu anys hi ha hagut una davallada de la precipitació en un 1,4 % .

Mapa de la variació de la precipitació mitjana a Catalunya (1950-2018)
Mapa de la variació de la precipitació mitjana a Catalunya (1950-2018) | Meteocat

 

Concretament, en l’estudi dels resultats de l’evolució de la temperatura i la precipitació del període 1950-2018  s’han pres com a referència l’Observatori de l’Ebre i l’Observatori Fabra,  ja que es tracten de dos observatoris en què durant molts anys s’han anat recopilant dades on s’observen resultats similars.

També et pot interessar...