IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Augmenta l’agressivitat dels porcs senglars a Barcelona

Un estudi de la UAB alerta del perill que comporta alimentar aquests animals a les ciutats

Els senglars són cada vegada més presents en zones urbanes
Els senglars són cada vegada més presents en zones urbanes | Cedida

 

 Els porcs senglars són cada vegada més agressiuscap als humans a les zones urbanes i periurbanes de la ciutat de Barcelona i de municipis propers, bàsicament els del voltant de Collserola. Així ho determina un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Els investigadors del projecte, encapçalat pel veterinari Jorge R. López Olvera, alerten que l’augment d’aquests animals i de la seva agressivitat en aquestes zones es deu, principalment, a les fonts d’alimentació humanes, acciones que poden comportar perills per a la població.

Segons l’estudi, la presència de senglars ha augmentat els últims 30 o 40 anys a les zones d’Occident on aquest animal és autòcton, i a Barcelona ciutat l’augment ha estat especialment important als districtes de muntanya com ara Horta-Guinardó, Sarrià Sant Gervasi, Les Corts, Nou Barris i Gràcia.

El perill d’alimentar-los

L’estudi demostra que l’alimentació directe per part dels humans, els menjadors de colònies de gats, les escombraries i les zones verdes amb segons quines plantes atrauen als porcs senglars, raó per la qual es demana que s’eviti l’alimentació directa a aquests animals.

En aquest sentit, els investigadors alerten que han observat que alguns dels porcs senglars ataquen contra persones que porten menjar, a les quals els animals poden inclús veure-les com una font d’alimentació ja que, si no se’ls hi dona, el porc els hi pot exigir.

Els investigadors també alerten que la situació pot agreujar-se els pròxims anys degut al breu temps generacional d’aquests animals i al fet que els senglars no tenen depredador natural a Collserola, raó per la qual una de les vies de control del nombre d’exemplars pot ser la caça controlada.

Destrosses i accidentes

El principal autor de l’estudi també alerta de les greus conseqüències de l’augment dels porcs senglars, que poden provocar destrosses a zones verdes i de mobiliari urbà, accidents de trànsit, agressions directes i la transmissió de malalties als humans o a altres animals.

De fet, la facilitat per aconseguir alimentació per part dels humans fa que els senglars no siguin conscients dels aliments naturals i accedeixin directament a les zones urbanes.

Mesures preventives

L’equip d’investigació treballa des de l’any 2013 amb l’ajuntament de Barcelona per estudiar els factors que atrauen els porcs senglars i les zones per on es veuen més, amb la finalitat de treballar i aplicar mesures preventives i correctores.

D’aquesta manera, actualment es treballa en el desbrossat de zones de Collserola enganxades a les zones periurbanes per obligar els senglars a que s’exposin a camp obert, es revisen els contenidors d’escombraries o es treballa en la implantació de menjadors a proba de senglars per a colònies de gats.

D’aquesta manera, els animals no poden menjar-se els aliments dels gats, mentre que també es planteja un canvi de la vegetació en zones verdes perquè siguin menys atractives pels senglars. No es descarta tampoc l‘esterilització d’exemplars femelles per reduir l’índex de reproducció.


Comentaris

envia el comentari